Mrożone warzywa mieszane
lo08 13 sierpnia 20130,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 257,80 kcal/porcja Porcje: 5 Używany: 16,38 g/1,32 g/47,06PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIKalafior lub brokułyZielona fasolaMarchewSałatka pieprzowaPomidoryBakłażanZielony groszekCukiniaZieloni (pietruszka, koperek) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotowanie warzyw. Pierwszym krokiem jest oczywiście umycie wszystkich warzyw i ziół, a następnie ich obranie i posiekanie. Kalafior i brokuły podziel na średniej wielkości różyczki. Marchewkę obierz, pokrój nożem w okrągłą kostkę lub zetrzyj na grubej tarce. Usuń rdzeń z papryki sałatkowej i pokrój w pierścienie lub paski. Wytnij środek pomidorów i wykonaj poprzeczne nacięcie. Bakłażany pokroić w paski, średnie w okrągłe kawałki. Odetnij końcówki fasolki szparagowej, a następnie pokrój ją na 2-3 części. Obierz zielony groszek ze skrzydełek. Cukinię pokroić w paski lub za pomocą kręconego noża w okrągłe kawałki. Posiekaj warzywa (koperek, natka pietruszki, cebula, bazylia) grubo lub pozostaw tak, jak gdyby gałązki były małe. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 2
Blanszowanie. W dużym rondlu podgrzej wodę. Gdy się zagotuje, wrzucamy do niej jeden rodzaj warzyw. Niech się ponownie zagotuje. Jeśli są to delikatne brokuły, cukinia lub papryka, natychmiast zdejmij z ognia. Ale kalafior, marchewka itp. Możesz pozwolić mu gotować się przez minutę lub dwie. Warzywa odcedzamy na durszlaku i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Powtórz pierwszy i drugi punkt ze wszystkimi rodzajami warzyw. Pomidory są zwykle ostatnie, po czym należy je obrać. Nie blanszuj warzyw. Co daje blanszowanie? Zachowuje jasny kolor warzyw, a także zawarte w nich witaminy podczas późniejszego zamrażania. Ale nie musisz tego robić. Gdy brakuje mi czasu, nie blanszuję np. cukinii, bakłażana i oczywiście startej marchewki.
Krok 3
Składanie mieszanki warzywnej. Blanszowane warzywa, z wyjątkiem pomidorów, włóż do dużej miski i wymieszaj. Rozłóż mieszaninę do torebek suwakowych lub sznurkowych; można ich używać przez co najmniej dwa sezony. Jednocześnie praktyka pokazała, że lepiej zamrażać mieszanki porcjami na raz, dla mnie jest to około 400-450 gramów. Do każdej torebki dodaj warzywa i pomidory pokrojone na duże kawałki.
Krok 4
Zamrażanie. Uwolnij nadmiar powietrza z torebek i umieść je w zamrażarce. To wszystko! Jeśli chodzi o skład mieszanek i proporcje zawartych w nich składników, to jest to kwestia gustu i dostępności konkretnych warzyw w danym momencie. Oto moje ulubione mieszanki i dania z nimi: 1. Zupa kalafiorowa (kalafior, marchew, sałata, groszek, pomidory, cebula, koperek). Kaszę perłową lub płatki owsiane ugotuj do połowy ugotowanej. Dodaj opakowanie z mieszaniną do powstałego bulionu. Gotuj, aż warzywa i ziarna będą miękkie. Na koniec możesz dodać łyżkę oleju roślinnego i gotować na wolnym ogniu. Przed podaniem dopraw zupę kwaśną śmietaną lub majonezem. 2. Spaghetti z brokułami i fasolą (brokuły, sałata, marchew, fasolka szparagowa, pomidory, pietruszka). Posiekaj kilka ząbków czosnku i podsmaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Dodać rozmrożoną mieszankę warzywną, szybko podsmażyć i dodać odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, aż będzie gotowe. Do warzyw dodać ugotowane spaghetti i wymieszać. 3. Ratatouille (bakłażan, cukinia, sałata, pomidory). Warzywa duszone można podawać jako przystawkę lub dodatek do ryżu i makaronu; bardzo smaczne z kaszą gryczaną. 4. Przystawka z bakłażana (bakłażan, starta marchewka, pomidory, cebula). Mieszankę tę można stosować jako dodatek do ryb, a także nadzienie do lasagne czy cannelloni. 5. Ryż z warzywami (kalafior, marchew, sałata, fasolka szparagowa, pomidory, warzywa). Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj warzywa z torebki, a następnie umyte płatki ryżowe. Smażyć szybko i dodać tyle wody, aby przykryła ryż i warzywa. Gdy tylko płatki wchłoną wodę, dodaj tę samą ilość i tak dalej, aż do ugotowania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamrażanie mieszanek to mój ulubiony sposób przygotowania warzyw do wykorzystania w przyszłości. Żeby zimą można było wyjąć torebkę, wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Idealny dla osób leniwych i bardzo zajętych. Jednocześnie w zamrażaniu warzyw nie ma nic skomplikowanego, najważniejsze jest posiadanie dużej zamrażarki, najlepiej osobnej.