Mrożone brzoskwinie
gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu
Mrożone brzoskwinie to świetny sposób na zachowanie odrobiny lata. Zamrażanie jest znacznie łatwiejsze niż zrobienie dżemu, ten rodzaj przygotowania jest odpowiedni nawet dla bardzo zapracowanych osób. Mrożone brzoskwinie można jeść jako samodzielny deser, wystarczy je powoli rozmrozić w lodówce. Te brzoskwinie mają prawdziwy smak świeżych owoców, jakiego nie dostaniesz w żadnym słoiku.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 3 godzinyPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdojrzały, ale niezbyt miękki sok z brzoskwini i cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie włożyć do garnka z wrzącą wodą i blanszować przez 2 minuty. Natychmiast przełóż do miski z zimną wodą, a następnie na ręczniki papierowe. Brzoskwinie obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki. Brzoskwinie przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Delikatnie zamieszaj.
Krok 2
Blachę do pieczenia nadającą się do zamrażania wyłóż folią spożywczą. Umieść brzoskwinie w niewielkiej odległości od siebie. Blachę do pieczenia włóż do zamrażarki na 2 godziny. Robi się to tak, aby plasterki brzoskwiń nie zamarzły w jedną bryłę, ale zostały oddzielone.
Krok 3
Zdejmij blachę do pieczenia i przenieś zamrożone brzoskwinie do hermetycznej torby lub pojemnika.