Mrożona zupa szczawiowa
gastronomia 22 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Mrożona zupa szczawiowa jest przygotowywana szybko, w specjalny sposób – bez bulionu w tradycyjnym rozumieniu. Ale danie i tak okazuje się całkiem satysfakcjonujące ze względu na kurczaka w składzie, a także jajka, które dodaje się na talerz wraz z pierwszym. Główną cechą zupy jest oczywiście szczaw, który charakteryzuje się spektakularną kwaskowatością. To dzięki niej ta pozornie prosta pierwsza rzecz nabiera jasnego „charakteru”, za który kochamy takie dania. A szczaw zawsze kojarzy się z latem, nawet jeśli zupę przygotowujemy w środku mroźnej zimy, co, jak widać, też jest bardzo miłe.
Złożoność: łatwo Kalorie: 315,26 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 30,65 g/9,85 g/24.11KolacjaDanie pierwszeZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEjaja C1 – 2 szt.filet z kurczaka – 400 gcebula – 100 gmarchewka – 100 golej roślinny – 20 mlwoda pitna – 1,5 lziemniaki – 400 gkoncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.mrożony szczaw – 300 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki zupy. Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 10 minut od ugotowania) i ostudzić pod bieżącą wodą. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
Obierz i posiekaj cebulę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodać filet z kurczaka i, mieszając, lekko się przyrumienić.
Krok 3
Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalać pitną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj bazę zupy na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodaj na patelnię i dodaj trochę soli. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać mrożony szczaw i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
Krok 5
Gotuj zupę przez 7 minut. Sól i pieprz do smaku. Wyłącz ogrzewanie. Zamknij garnek z zupą. Pozostawić na rozgrzanym piecu na 10 minut. Obierz i posiekaj jajka na twardo. Zupę rozlewamy do miseczek i do każdej wbijamy jajka.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jak prawidłowo zamrozić szczaw zebrany na daczy? Bardzo proste! Dokładnie umyj, usuń szorstkie łodygi, a pozostałe warzywa drobno posiekaj. Umieść w torbie do zamrażania i spróbuj usunąć jak najwięcej powietrza. Zawiąż szczelnie torebkę i włóż ją do zamrażarki.
PRZY OKAZJI
Mrożoną zupę szczawiową można przygotować nie tylko z filetem z kurczaka, ale także np. z wieprzowiną, która również dość szybko się gotuje, zwłaszcza po wstępnym podsmażeniu.