Do przepisu
Mozzarella w karecie to bardzo prosta i smaczna włoska przekąska w formie małej kanapki. „Wózkiem” mozzarelli jest chleb. Właściwie chleb i mozzarella są głównymi składnikami tego dania, a wszelkie dodatkowe nadzienia, które można połączyć z tym serkiem śmietankowym, można wykorzystać jako dodatkowe składniki. Sugerujemy przygotowanie mozzarelli w carrozzy tak, jak robi się ją w Rzymie – z anchois.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 30 minutGłęboko smażoneKuchnia włoskaKolacjaKolacjaPiekarniaPrzekąskaChlebWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyKarnawałBufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 filety z anchois4 kromki chleba kanapkowego2 kulki mozzarelli po 125 g każda4 gałązki bazylii1 jajkomąka do panierowaniabezwonny olej roślinny do smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filet z sardeli pokroić na 4 części i ułożyć na 2 kromkach chleba, tak aby skórka była wolna.
Krok 2
Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na anchois. Na wierzchu połóż kilka listków bazylii.
Krok 3
Na wierzchu połóż kromkę chleba, dociśnij, aby kanapka była twarda i ostrożnie odetnij skórkę.
Krok 4
W pobliżu umieść 3 płytkie miski: w jednej rozbij jajko, do drugiej dodaj mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
Krok 5
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury około 170°C. Temperaturę możesz sprawdzić bez termometru: jeśli wrzucisz kawałek chleba na olej i po kilku minutach natychmiast zacznie skwierczeć i brązowieć, oznacza to, że olej jest wystarczająco gorący.
Krok 6
Obtocz kanapki najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Krok 7
Strząśnij nadmiar, włóż kanapki na gorący olej i smaż przez 5 minut z jednej strony. Następnie obróć i smaż przez kolejne 5 minut. Osuszyć kanapki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj natychmiast.