Morele z lawendą
Marina MARmeladINKA 09 lipca 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Morele z lawendą.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutGotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg sezonowych moreli1 kg cukru1 pomarańcza1 łyżka. l. lawenda (kwiaty) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Blanszuj morele przez kilka minut, obierz i usuń pestki. W żaroodpornej misce wymieszaj morele, cukier i świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy bez pestek.
Krok 2
Przygotowane składniki postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając i usuwając pianę, przez około 15 minut.
Krok 3
Dodać kwiaty lawendy, zagotować i od razu gorące przelać do słoików, które następnie przewrócić. Ostudzone słoiki z konfiturą należy umieścić w chłodnym miejscu do przechowywania.
PRZYDATNE RADY
Dżem ten pachnie szczególnie, gdy dojrzewa co najmniej miesiąc.