Morele w syropie na zimę

Morele w syropie na zimę

gastronomia 26 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMorele w syropie na zimę Do przepisu

Przygotuj morele w syropie na zimę, a otrzymasz nie tylko pyszny deser, ale także doskonałą opcję nadzienia do ciast i ciast, ciast i ciastek. Jeśli więc lubisz rozpieszczać swoich bliskich domowymi wypiekami, przyjrzyj się bliżej naszemu przepisowi i w razie potrzeby wciel go w życie. To niezwykle proste i szybkie zadanie: cała praca zajmie około trzydziestu minut. Połówki moreli moczone w gorącym syropie cukrowym stają się półprzezroczyste, przypominające przetworzony bursztyn. Połóż owoce na białym spodku i przed spożyciem podziwiaj wspaniałe odbicia słońca. Idealna medytacja przed przyjemną degustacją!

Złożoność: łatwo Kalorie: 236,52 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 30 minut Używany: 1,59 g/0,18 g/55,69DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJImorele – 3,5 kgcukier – 800 gwoda pitna – 2 lsok z 1/2 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj morele do konserw w syropie. Morele umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Owoce przekrój na połówki i usuń nasiona.

Krok 2

Do szerokiej emaliowanej patelni lub miski wsyp cukier. Napełnij wodą pitną i zagotuj. Gotuj przez 2 minuty. Zanurz połówki moreli w powstałym syropie. Wlać sok z cytryny.

Krok 3

Doprowadzić syrop morelowy do wrzenia i gotować przez 7 minut. Natychmiast umieścić w suchych, wysterylizowanych słoikach (około 3/4 wysokości). Pozostały syrop ponownie zagotuj na dużym ogniu.

Krok 4

Syrop przelewamy do słoików z morelami i zwijamy. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Syrop do takich moreli najlepiej przygotować nie z cukru granulowanego, ale z cukru rafinowanego, tak jak robiły to nasze babcie. Powód jest prosty: jest czystszy i podczas gotowania wytwarza mniej piany.

PRZY OKAZJI

Mocne, ale dojrzałe morele bez zielonkawych beczek, uszkodzeń i ciemnych plam są idealne do przygotowania tego przepisu. I oczywiście lepiej wybrać owoce tej samej wielkości (średnie): będą wyglądać świetnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja