Mój popisowy przepis to chakhokhbili, wszyscy proszą o więcej
Jeżeli nie macie pod ręką odpowiedniego bażanta (z tego oryginalnie przygotowywano chakhokhbili), weźcie przeciętnego kurczaka. Przecież najważniejsze w tym daniu są przyprawy i zioła, które oddają gruzińskiego ducha i sprawiają, że nawet zwykły kurczak jest ważnym ptakiem.
1. Kurczaka i żołądki przekrojone na pół włóż do rondla z 2 litrami wrzącej wody i liściem laurowym, gotuj przez 20 minut. Bulion wyłóż na talerz i studź przez 15 minut. Odcedź bulion. Kurczaka pokroić na porcje.
Kurczaka pokroić na kawałki i przygotować żołądki
2. Postaw na ogniu patelnię lub kocioł o grubym dnie, dodaj odrobinę oleju i szybko smaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Szybko podsmaż także żołądki i serca.
Smażyć kurczaka na złoty kolor wraz z żołądkami i sercami
3. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Dodaj cebulę do kurczaka i podrobów, wymieszaj i smaż kurczaka i cebulę, aż cebula lekko się zarumieni, 10 minut.
Do kurczaka dodać cebulę i smażyć, aż się zrumieni
4. Paprykę obierz, drobno posiekaj, dodaj na patelnię, smaż przez 5 minut. Zalać 250 ml bulionu (pozostała część bulionu nie będzie tu już potrzebna), przykryć patelnię i dusić do miękkości kurczaka, około 20 minut.
Podsmaż paprykę, dodaj ją do kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut
5. Na patelnię dodaj pomidory i sok, zwiększ ogień do średniego, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Czosnek i kolendrę drobno posiekać, włożyć do moździerza, dodać sól. Ugniataj, aż powstanie jednolita pasta, dodaj na patelnię.
Na patelnię dodaj pomidory, czosnek i kolendrę
6. Drobno posiekaj bazylię i dodaj do kurczaka wraz z utskho-suneli. Dodaj adjika, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz ogień i trzymaj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Podawać na gorąco.
Przyprawy i przyprawy dodajemy na samym końcu, około 15 minut zanim będą w pełni ugotowane.
Ważne szczegóły
Najsmaczniejsze chakhokhbili pochodzą od tłustych, dużych kur domowych – czyli kurcząt hodowlanych hodowanych na wolnym wypasie, bez hormonów wzrostu i antybiotyków, karmionych trawą, zbożem i warzywami, a nie paszą na bazie mączki rybnej. Taki kurczak może wymagać nieco dłuższego gotowania na pierwszym etapie lub duszenia na ostatnim.
Jeśli wcześniej przygotujesz chakhokhbili z tłustego kurczaka i włożysz bulion do lodówki, nie możesz użyć dodatkowego oleju, ale usmaż warzywa na tłuszczu usuniętym z bulionu – okazuje się to znacznie smaczniejsze.
Jeśli chcesz, do chakhokhbili możesz także dodać wątróbkę drobiową – nie musisz jej smażyć osobno, ale włóż ją do chakhokhbili w kroku nr 5 wraz z pomidorami, lekko posol i przekrój na pół.
W razie potrzeby możesz dodać wątróbkę drobiową do chakhokhbili
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #chakhokhbili #podroby #chakhokhbili z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych