Idąc za modą, która bardzo nam się podoba, postanowiliśmy zaproponować Państwu trzydaniowy Black Dinner. Jeśli chcesz, podawaj całe czarne lub odwrotnie, całe białe, aby lepiej podkreślić kolor potrawy. Najważniejsze to brak różnorodności!
Po pierwsze, czerń jest piękna. W jego mroku kryją się głębokie znaczenia i to w zanurzeniu się w nich kryje się najnowsza fascynacja czernią. Oczywiście w niektórych miejscach szefowie kuchni po prostu zabarwiają ciasto na pizzę, lody i koktajle węglem aktywnym lub tuszem z mątwy, ale nas interesuje naturalna czerń, której alchemii poświęcają czas szefowie-badacze, nie tyle zewnętrzną, co wewnętrzną metamorfoza, która zachodzi w produkcie, gdy staje się czarny. Od niepamiętnych czasów w różnych częściach świata popiół uznawano za przyprawę. Dymne i gorzkie nuty, jakie nadaje mięsom, rybom i pieczonym warzywom korzeniowym, nazywane są teraz nowym umami. O ile wcześniej spaloną skórkę bakłażana uważano za marnotrawstwo produkcji, teraz w drogich restauracjach robią z niej śmietanę, zwęgloną cebulę miele się na miodowe puree, a głównymi bohaterami autorskiego zestawu stają się kalafior czy zapiekany na czarne ślady korzeń selera. A sam popiół jest starannie zbierany i dodawany do marynat rybnych, sosów, pieczywa, soli i pieprzu, a nawet „czarnej latte”. Jeszcze większą alchemią jest czerń, która pojawia się sama, bez udziału ognia i mątwy. Podobnie jak w przypadku sfermentowanego czosnku czy czarnego wina. Ten ostatni termin odnosi się do najgrubszych, najbardziej otaczających, gęstych win, które w rzeczywistości wydają się prawie czarne. Wino to produkowane jest w Gruzji z czarnych, najdroższych odmian winogron. Na przykład w terminologii sommelierskiej mukuzani jest uważany za czarnego.
Trzydaniowy czarny obiad
Rilette z czarnego suma z kawiorem gromadnika i kaparami
Atrament z mątwy jest jednym z najbardziej znanych barwników organicznych. Czarny rillette przygotowuje się w bardzo prosty sposób: pasztet rybny z suma, zmieszany z kawiorem gromadnika, mieszanką oleju i dodatkiem atramentu z mątwy.
Rilette z czarnego suma z kawiorem gromadnika i kaparami
Czarna shawarma z grillowanym kurczakiem, sałatką z kapusty i ogórka oraz pikantnym sosem
Chleb „węglowy” jest bardzo popularny w krajach europejskich: węgiel aktywny jest bardziej przyjazną dla budżetu opcją w porównaniu z tuszem z mątwy, jest nie mniej zdrowy i nie ma tak wyraźnego smaku jak atrament. Ciasto na podpłomyki przygotowujemy standardowo, w trakcie procesu dodajemy tabletki najpopularniejszego węgla aktywnego, po rozdrobnieniu ich na pył. Sałatka z kapusty i ogórków z pikantnym sosem nadaje się jako nadzienie do czarnej shawarmy z grillowanym kurczakiem.
Czarna shawarma z grillowanym kurczakiem, sałatką z kapusty i ogórka oraz pikantnym sosem
Brownie z gorzką czekoladą i czarną porzeczką
Brownies z gorzką czekoladą i tak są w zasadzie prawie czarne. Postanowiliśmy jednak podkreślić kolor dodając do ciasta czarne porzeczki. Nawiasem mówiąc, za pomocą czarnych porzeczek można „zaczernić” dowolne wypieki.
Brownie z gorzką czekoladą i czarnymi porzeczkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czarna porzeczka #pieczenie #shawarma #obiad #atrament z mątwy #rillette #brownie #pasztet rybnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych