Do przepisu
Ten rzadki przypadek, gdy młodą kapustę można wykorzystać nie tylko do sałatki. Kapusta duszona w śmietanie nabiera delikatnego kremowego smaku i aromatu. Kapustę tę można podawać z rybą lub gotowanymi ziemniakami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 275,20 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 10,03 g/20,52 g/12,35PiekarnikOspałośćGaszenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSolankaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 główka młodej kapusty500 ml śmietanki 20–30% tłuszczu4 duże jajka1 mały pęczek koperkusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Kapustę pokroić w średnie paski i umieścić w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym. Dodać sól, wymieszać, zalać śmietaną. Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do niskiego wrzenia.
Krok 2
Zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika na 40 minut. Od czasu do czasu zamieszaj kapustę.
Krok 3
W czasie duszenia kapusty jajka ugotuj na twardo przez 9 minut, przelej zimną wodą, obierz i posiekaj nie za drobno, ale nie za grubo.
Krok 4
Do kapusty dodać jajka, wymieszać i dusić kolejne 15 minut. Przed podaniem dodać posiekany koperek i sól w razie potrzeby. Podawać z białą rybą.