Mleko ryżowe w powolnej kuchence
gastronomia 30 lipca 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 12 godzMulticookerGotowanieŚniadaniePopołudniowa przekąskaPustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 szklanka brązowego (brązowego) ryżu 8 szklanek smacznej wody pitnej szczypta soli morskiej kilka kropli ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka. naturalny cukier waniliowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do multicookera wlej zimną wodę, dodaj ryż i sól. Ustaw temperaturę na 40°C i czas na 10 godzin. Zamknij pokrywkę i włącz multicooker.
Krok 2
Po 10 godzinach wlej zawartość multicookera do blendera, dodaj wanilię i ubijaj przez 3-4 minuty. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodać zimną pitną wodę.
Krok 3
Mleko ryżowe przecedź przez bardzo drobne sito lub gazę. Ostudzić i wypić lub ugotować na mleku ryżowym. Będzie przechowywać w lodówce przez tydzień.
PRZY OKAZJI
Zasadniczo mleko ryżowe można wytwarzać z surowego ryżu. Ryż zalej wodą o temperaturze pokojowej i odstaw na 12–24 godziny w chłodne miejsce, a następnie postępuj zgodnie z przepisem zaczynając od kroku 2.