Miód mniszkowy na wszystkie dolegliwości
Do przepisu
To niesamowity produkt! Miód mniszkowy to pyszny dżem za niemal cenę cukru. Długo się przechowuje i doskonale sprawdza się jako dodatek do serników, naleśników czy po prostu czarnej herbaty
Złożoność: przeciętny Kalorie: 418,13 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,20 g/0,29 g/102,78ŚniadaniePustyImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJE600 g żółtych kwiatów mniszka lekarskiego 2 średnie cytryny 1,5 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Strząśnij wszelkie pozostałości z główek mniszka lekarskiego (odetnij łodygi tuż pod kielichem, są gorzkie). Włożyć do miski z zimną wodą na 1–2 godziny. Następnie odcedzić na durszlaku, zalać 1,5 litra zimnej wody pitnej, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na 12 godzin.
Krok 2
Usuń skórkę z dokładnie umytej i osuszonej cytryny. Wyciśnij sok z cytryn.
Krok 3
Na patelnię wlać wywar z mniszka lekarskiego, dodać skórkę i sok, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 50 minut. UWAGA! POTRZEBUJESZ OBU, A NIE MNIEJSZYWCÓW!!! Bulion przelać do wysterylizowanych słoików i zamknąć.