Miód mniszek lekarski
Elena 24 lipca 2020 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Miód mniszkowy, szczerze mówiąc, wcale nie jest „miodem” w zwykłym tego słowa znaczeniu. Faktem jest, że taki produkt nie jest wytwarzany przez pszczoły, ale przez gospodynie domowe, które nie wyobrażają sobie życia bez odważnych eksperymentów kulinarnych. Jednak smakiem, kolorem i konsystencją bardzo przypomina miód, dlatego tak się go nazywa. Jeśli myślisz, że dżem z mniszka lekarskiego to coś nowego, niespotykanego wcześniej, to się mylisz! Wiarygodne źródła dokumentalne potwierdzają: w starożytności dziewczęta używały tego przysmaku jako eliksiru miłosnego, a starcy – jako środka uspokajającego i nasennego. Sugerujemy skupienie się wyłącznie na właściwościach gastronomicznych miodu mniszkowego i rozkoszowanie się jego wyśmienitym smakiem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 52,25 kcal/porcja Porcje: 40 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,13 g/0,03 g/12,81GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJImniszek lekarski 1 pęczekcukier 2,5 szklanki(y)cytryna 1 szt.zelfix 1 łyżeczka.woda 700ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj mlecze. Liczba kolorów nie ma większego znaczenia. Cukier dodaje się w zależności od ilości gotowego bulionu. To, jak bardzo będzie skoncentrowany, zależy od Ciebie.
Krok 2
Usuń mlecze z łodyg i działek. Włożyć do miski i zalać zimną osoloną wodą. Wyjdź na jeden dzień. Następnie odlej wodę, opłucz pod bieżącą wodą i poczekaj, aż nadmiar wilgoci odpłynie.
Krok 3
Przenieś mlecze do miski, w której będzie gotowany dżem. Zalej je zimną wodą i postaw na małym ogniu. Bulion zagotować i gotować przez 15-20 minut. Następnie ostudzić bulion wraz z kwiatami.
Krok 4
Bulion z mniszka lekarskiego przecedzić przez drobne sitko i dobrze wycisnąć z niego fusy. Kwiaty nie będą już potrzebne. Odmierz ilość bulionu, ponieważ od tego zależy ilość cukru. Na 2,5 szklanki bulionu potrzeba 2,5 szklanki cukru.
Krok 5
Konieczne jest gotowanie miodu w kilku etapach na małym ogniu przez 10 minut, po każdym etapie całkowite ochłodzenie syropu. W trzecim etapie wlej sok z jednej dużej cytryny z domieszką zhelfixu lub pektyny. Po dodaniu soku z cytryny miód stanie się jaśniejszy i bardziej żółty.
Krok 6
Liczba etapów gotowania zależy od pożądanej gęstości syropu. Przygotuj sterylne słoiki i pokrywki. Na ostatnim etapie syrop zagotować i przelać do przygotowanych słoików. Zakasać. Odwróć je do góry nogami i przykryj ręcznikiem. Pozostaw miód do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Zamiast cytryny do produkcji miodu mniszkowego dopuszcza się użycie pomarańczy: nie wpłynie to znacząco na kolor gotowego produktu, ale nada smakowi inne, lekko słodkie nuty.
PRZY OKAZJI
Hermetycznie zamknięte słoiki z gorącym miodem mniszkowym można przechowywać nie w lodówce, ale po prostu w chłodnym, suchym miejscu, chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.