Do przepisu
Każdy miniciasteczek to samodzielny deser, który można podać na świątecznym stole.
Złożoność: łatwo Kalorie: 1610,76 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 14,77 g/99,24 g/170,73PiekarnikPieczeniePrażenieNa patelniKolacjaPiekarniaDeserLodyCiasto krucheCiastoWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 opakowanie (500 g) lodów waniliowych3 duże jabłka, najlepiej Granny Smith90 g masła1 łyżka. l. Sahara2 łyżki l. Cukier brązowy Demerara1/2 łyżeczki cynamon2 łyżeczki ekstrakt waniliowy4 łyżki l. sos karmelowychipsy czekoladoweDo testu:350 g mąki120 g cukru1/2 łyżeczki sól2 łyżeczki starta skórka z cytryny230 g miękkiego masła2 żółtkagruby biały cukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować ciasto, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj masło i mieszaj, aż mieszanina będzie przypominała grubą okruchy. Dodać żółtka i zagnieść ciasto w kulę, szybko zagniatać na stolnicy.
Krok 2
Ciasto podzielić na 4 części, każdą zwinąć w kulę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4
Na szerokiej patelni rozpuść 70 g masła, dodaj jabłka i smaż na średnim ogniu, mieszając, 5-7 minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i cynamon i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Fajny.
Krok 5
Rozwałkuj kulę ciasta pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na okrąg o średnicy 16 cm i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 6
Na środku koła umieść ćwiartkę nadzienia jabłkowego. Zawiń brzegi ciasta nad nadzieniem. Uformuj jeszcze 3 ciasta.
Krok 7
Brzegi placków posmaruj pozostałym masłem i posyp grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 20–25 minut na złoty kolor.
Krok 8
Gotowe placki wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Przełożyć na talerze, na środek położyć gałkę lodów i polać sosem karmelowym.
PRZY OKAZJI
Aby nadzienie było bardziej aromatyczne, można dodać szczyptę świeżo zmielonego ziela angielskiego.