Mini szarlotki z lodami

Do przepisu

Każdy miniciasteczek to samodzielny deser, który można podać na świątecznym stole.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1610,76 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 14,77 g/99,24 g/170,73PiekarnikPieczeniePrażenieNa patelniKolacjaPiekarniaDeserLodyCiasto krucheCiastoWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 opakowanie (500 g) lodów waniliowych3 duże jabłka, najlepiej Granny Smith90 g masła1 łyżka. l. Sahara2 łyżki l. Cukier brązowy Demerara1/2 łyżeczki cynamon2 łyżeczki ekstrakt waniliowy4 łyżki l. sos karmelowychipsy czekoladoweDo testu:350 g mąki120 g cukru1/2 łyżeczki sól2 łyżeczki starta skórka z cytryny230 g miękkiego masła2 żółtkagruby biały cukier Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować ciasto, w misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj masło i mieszaj, aż mieszanina będzie przypominała grubą okruchy. Dodać żółtka i zagnieść ciasto w kulę, szybko zagniatać na stolnicy.

Krok 2

Ciasto podzielić na 4 części, każdą zwinąć w kulę i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Krok 4

Na szerokiej patelni rozpuść 70 g masła, dodaj jabłka i smaż na średnim ogniu, mieszając, 5-7 minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i cynamon i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Fajny.

Krok 5

Rozwałkuj kulę ciasta pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na okrąg o średnicy 16 cm i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 6

Na środku koła umieść ćwiartkę nadzienia jabłkowego. Zawiń brzegi ciasta nad nadzieniem. Uformuj jeszcze 3 ciasta.

Krok 7

Brzegi placków posmaruj pozostałym masłem i posyp grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 20–25 minut na złoty kolor.

Krok 8

Gotowe placki wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Przełożyć na talerze, na środek położyć gałkę lodów i polać sosem karmelowym.

PRZY OKAZJI

Aby nadzienie było bardziej aromatyczne, można dodać szczyptę świeżo zmielonego ziela angielskiego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja