Do przepisu
Pączek uznawany jest za jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych na świecie. Uwielbiają go jeść ludzie w każdym wieku, pomimo dużej kaloryczności produktu i dużej zawartości tłuszczu. W końcu co może być smaczniejszego niż pyszny pączek z filiżanką kawy?
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutKolacjaPopołudniowa przekąskaDrugie daniePiekarniaDanie głównePączkiŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkefir 2,5%; 250 mlmąka pszenna 120 gmasło 50 gcukier 100 grjajko 1 szt.soda 5gwanilina 1 gcukier puder do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
Krok 2
Do pojemnika wlać kefir, dodać roztopione masło, cukier i ubić wszystkie składniki.
Krok 3
Następnie dodać jajko, sodę, wanilinę i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Krok 4
Dodać przesianą przez sito mąkę i ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera na gładką masę. Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 5
Ciasto wlać do szklanki z dzióbkiem.
Krok 6
W multipiekarzu montujemy panele do robienia mini pączków. Gdy panele się nagrzeją, wylej ciasto ze szklanki do foremek na mini pączki, następnie zamknij pokrywę multibaka i piecz je przez 10 minut.
Krok 7
Gotowe mini-pączki układamy na pergaminie i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie pączki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.