Mimoza bułka w lawaszu
gastronomia 08 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Mimoza w lawaszu to bardzo oryginalna przystawka, która może ozdobić nawet świąteczny stół. Należy go podawać krojąc go w duże plasterki i układając na dużym talerzu: wtedy danie będzie prezentować się w jak najbardziej reprezentacyjnej formie przed gośćmi w domu i bliskimi. Dlaczego tak jest? Ponieważ przecięcie bułki odsłoni piękne warstwy marchwi, ryb, jajek i zielonej cebuli. Bądź pewien: ta przystawka zniknie ze stołu w ciągu kilku minut! Poniżej znajdziesz przepis na bułkę Mimozy w lawaszu, a po jego przeczytaniu zgodzisz się, że jest on bardzo prosty i zrozumiały.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 284,67 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 17,34 g/18,73 g/11,00SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJImarchewka – 250 gjajka – 3 szt.konserwy rybne – 300 gser półtwardy – 200 gzielona cebula – 30 gkoperek – 20 gmajonez – 150 gcienki chlebek pita – 1 arkuszsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Umyj marchewki, włóż je do rondla i zalej gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Całkowicie ostudzić.
Krok 2
Jajka ugotować na twardo do sałatki. Aby to zrobić, włóż do kadzi i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.
Krok 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce na talerz. Zetrzyj ser sałatkowy na średniej tarce. Jajka rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub również je zetrzyj.
Krok 4
Konserwę rybną na sałatkę ze słoika przełóż na talerz i rozgnieć widelcem. Majonez umieścić w rękawie cukierniczym z cienką końcówką lub woreczku, którego końcówkę należy następnie odciąć.
Krok 5
Połóż arkusz cienkiego chleba pita na powierzchni roboczej. Posyp go tartym serem i przykryj „siatką” majonezu. Rozprowadzić silikonową szpatułką, tworząc cienką warstwę.
Krok 6
Wizualnie podziel arkusz lawaszu wzdłuż dłuższego boku na 4 równe części. Rozłóż między nimi kolejno konserwy rybne, zioła, jajka i marchewkę. Przykryj „siatką” majonezu.
Krok 7
Delikatnie, nie dociskając zbyt mocno, zwiń napełnioną pitę wzdłuż krótszego boku. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast tartego sera i majonezu w bułce Mimoza można użyć ulubionego serka topionego. Muszą natłuścić arkusz chleba pita, a następnie ułożyć składniki zgodnie z przepisem.
PRZY OKAZJI
Postaraj się znaleźć najświeższy lawasz do przygotowania bułki Mimozy: jej arkusze są bardziej elastyczne i nie rozrywają się podczas zwijania z nadzieniem i sosem.