Do przepisu
Tradycyjnym dodatkiem do ciast wielkanocnych jest mieszanka owocowa składająca się z kandyzowanych owoców i rodzynek. Można go kupić, ale lepiej przygotować go samodzielnie. Nie jest to trudne, a mieszanka okaże się smaczniejsza.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 4 godzinyPiekarnikGotowaniePieczenieKulichDekoracja naczyńWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ100 g rodzynek bez pestekskórka z 5 dużych pomarańczyskórka z 1 dużej cytryny400 g cukru1 łyżeczka sól2 g kwasu cytrynowegoopcjonalnie cynamon lub anyż Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Skórkę drobno posiekać, wrzucić do rondelka, zalać 2,5 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Odcedzić na durszlaku i natychmiast przepłukać zimną wodą. Powtórz całą procedurę jeszcze 2 razy, ale teraz za każdym razem dodawaj 1/2 łyżeczki do wody z gotowania. sól.
Krok 2
Po trzecim umyciu skórek pod zimną wodą pokrój je w kostkę o boku 5 mm lub długie paski o tej samej grubości.
Krok 3
Syrop ugotować z 200 g cukru i 250 ml wody. Jeśli chcesz, możesz dodać do syropu przyprawy – cynamon, goździki lub anyż gwiazdkowaty. Zanurzamy w nim skórkę i gotujemy około 30-35 minut. na małym ogniu, mieszając. Skórka powinna stać się prawie przezroczysta, a syropu powinno pozostać tylko trochę. Na samym końcu gotowania dodać kwasek cytrynowy.
Krok 4
Umieść kandyzowane owoce na durszlaku i poczekaj, aż syrop odcieknie. Ułożyć w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 40°C na 2 godziny. Posypać grubo pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika na kolejną godzinę.
Krok 5
Do słoika wlać kandyzowane owoce wraz z białymi i ciemnymi rodzynkami bez pestek. Przed użyciem posiekaj kandyzowane owoce, a rodzynki namocz w rumie.