Mieszanka berberyjska
gastronomia 05 kwietnia 2016 r Do przepisu
Mieszanka berberyjska (lub berbere) pochodzi do nas z kuchni etiopskiej. Przyprawa ta opiera się na połączeniu kilku rodzajów przypraw aromatycznych, które mogą różnić się w zależności od regionu, a nawet rodziny.
Dziś mieszanka berberyjska (berbere) aktywnie rozprzestrzenia się na całym świecie: dodaje się ją do dań mięsnych i warzywnych, zup, a nawet kaszek. Wiele osób lubi połączenie berberysu z gotowanym ryżem.
Ze względu na dużą ilość ostrej papryki, oryginalna mieszanka berberyjska ma bardzo ostry smak. Dlatego jeśli nie jesteś pewien, lepiej zachować ostrożność i po raz pierwszy wziąć od dwóch do trzech razy mniej pieprzu niż wskazano w przepisie.
Przygotowanie mieszanki berbe (berbere) jest łatwe. Świetnie komponuje się z wieloma daniami wegetariańskimi i wielkopostnymi, dodając smaku i dodając dobroczynne mikroelementy.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 10 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 łyżki l. nasiona azhgon 2 łyżki. l. czarny kminek 1 łyżka. l. czarny pieprz w ziarnach 1 łyżka. l. nasiona kardamonu 1 łyżka. l. Szambala 1 łyżka. l. kolendra 1/2 łyżki. l. ziele angielskie 1,5 łyżki. l. goździki plus 5 łyżek. l. czerwona papryka 1 łyżka. l. imbir w proszku 1 łyżka. l. kurkuma 1 łyżka. l. papryka 1 łyżka. l. cynamon Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować mieszankę berberyjską, weź 2 łyżki. l. nasiona ajgon i czarnuszka, 1 łyżka. l. ziarna czarnego pieprzu, nasiona kardamonu, szamballa i kolendra, 1/2 łyżki. l. ziele angielskie, 1,5 łyżki. l. goździki plus 5 łyżek. l. czerwona papryka i 1 łyżka. l. imbir w proszku, kurkuma, papryka i cynamon. Pierwsze siedem przypraw włóż na suchą patelnię i smaż przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodać resztę (i trochę więcej soli) i wsypać do moździerza lub młynka do kawy. Przechowywać w szczelnym pojemniku.