Mięso z bakłażana na Wielki Post
Natalia Popravkina 26 sierpnia 2020 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Taka konserwacja pozwala cieszyć się smacznymi i pożywnymi bakłażanami nie tylko latem i jesienią, ale także zimą. I równie niestosownie będzie niezastąpionym daniem gotowym podczas postu bożonarodzeniowego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, a smakuje jak mięso!
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 10 minutPrażenieKonserwowanieDusząc się, marniejącPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIbakłażany 10 szt.cebula 2 szt.duża marchewka 1 szt.koncentrat pomidorowy 2 łyżki.duży pomidor 1 szt.mąka 100 golej z oliwek lub roślinny 500 mlsól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany myjemy i odcinamy łodygi. Pokroić w pierścienie o średnicy 7 mm. Przełożyć do pojemnika i posypać odrobiną soli. Zamknij pokrywkę i wstaw do lodówki na noc, aby warzywa puściły sok. W międzyczasie możesz umyć i wysuszyć pojemnik do konserwacji. I przygotuj warzywa do smażenia: cebulę, marchewkę i pomidory.
Krok 2
Cebulę pokroić w drobną kostkę lub w krążki. Smażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek.
Krok 3
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Dla tych, którzy lubią duże rzeczy, możesz także użyć talerzy. Dodać do już usmażonej cebuli.
Krok 4
Pomidora pokroić w plasterki. Jeśli skóra jest twarda, lepiej ją usunąć. Dodajemy do cebuli i marchewki, mieszamy i dodajemy jeszcze kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Dodaj sól do smaku.
Krok 5
Odcedź sok z bakłażanów. Włóż krążki bakłażana, uprzednio obtoczone w mące, do podgrzanej oliwy lub oleju roślinnego. Smażymy z obu stron na złoty kolor i lekko brązowawy. Układać pojedynczo na talerzu.
Krok 6
Przygotuj suchy szklany pojemnik do konserwacji. Umyj wstępnie i wysusz na słońcu. Podczas smażenia gotujemy na małym ogniu. Konserwację czas zacząć. Na spód kładziemy warstwę smażenia, a następnie warstwę smażonych bakłażanów. I tak dalej, aż wypełnisz całą przestrzeń słoika. Lepiej się zabezpieczyć i trochę zagotować zawartość słoika. Aby to zrobić, zalej patelnię gorącą wodą, aż będzie do połowy pełna. Umieść tam słoik bakłażana i gotuj przez 10 – 15 minut. Przykryj pokrywką. Zdjąć z patelni i szczelnie zakręcić pokrywkę słoika. Teraz odwróć go do góry nogami i zawiń w ręczniki. Powinno tak pozostać przez 4 – 5 godzin.
Krok 7
Niech konserwy będą gotowe. Pozostanie widoczny przez 2 dni. Aby sprawdzić, czy do słoików dostało się powietrze, czy nie. Jeśli naruszysz technologię uszczelniania konserw, pokrywa puszki puchnie. Wszystkie te środki są niezbędne, aby konserwy przetrwały co najmniej do zimy. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Uwaga, do smażenia bakłażanów nie trzeba używać mąki. Ale potem zużywa się na nich więcej oleju i rozpryskuje się plamy z patelni. Również jako sos zamiast pomidora ze sklepu można dodać więcej pomidora, ale konsystencja będzie bardziej płynna.