Mięso w stylu Kremla
gastronomia 16 lutego 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Słyszeliście o mięsie na Kremlu? Jeśli nie, to skorzystaj z przepisu na to proste, ale niezwykle smaczne danie. Według legendy tak w czasach sowieckich przygotowywano wołowinę w kremlowskiej kuchni – zwłaszcza dla starszych urzędników państwowych. Dlaczego dla nich? Bo mięso przygotowane według tego przepisu dosłownie rozpływało się w ustach i nie trzeba było go długo przeżuwać. Efekt ten uzyskano dzięki długotrwałemu duszeniu wołowiny z cebulą, czosnkiem i, co najważniejsze, dużą ilością masła. Mięso oprócz tego, że było miękkie, było też bardzo smaczne, dzięki sosowi, który powstał w trakcie gotowania. Mówią też, że tajemnica potrawy była długo utrzymywana w tajemnicy. Jeśli więc chcesz dotknąć tajemnic przeszłości i jednocześnie czerpać przyjemność z gastronomii, kup niezbędne składniki (główne są tylko cztery!) i gotuj z przyjemnością!
Złożoność: łatwo Kalorie: 428,08 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Używany: 24,58 g/34,12 g/5,59KolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wołowa – 1 kgcebula – 300 gczosnek – 2 ząbkimasło – 180 gwoda pitna – 180 mlocet jabłkowy – 1 łyżka. l.sól – 1 łyżeczka.cukier – 1/2 łyżeczki.świeża natka pietruszki – 20 gMielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Umyj mięso i osusz je. Pokrój w średniej wielkości kostkę (3×3 cm). Obierz cebulę. Pokroić w niezbyt cienkie pierścienie.
Krok 2
Obierz i posiekaj czosnek. Umyj pietruszkę, usuń szorstkie łodygi, a pozostałe warzywa bardzo drobno posiekaj. Masło pokroić w duże plasterki.
Krok 3
Przygotuj rondelek z grubym dnem i ściankami. Możesz użyć kotła. Mięso włożyć do pojemnika. Na wierzchu rozłóż cebulę i czosnek. Napełnij ciepłą wodą pitną.
Krok 4
Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę.
Krok 5
Do pojemnika z mięsem w sosie dodać ocet jabłkowy, sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do mięsa po kremlowsku można dodać posiekane zioła (najlepiej natkę pietruszki). Należy go układać razem z cebulą i czosnkiem na samym początku duszenia lub na samym jego końcu, około pięciu minut przed całkowitym ugotowaniem.
PRZY OKAZJI
Zgodnie z kremlowskim przepisem na mięso można gotować nie tylko wołowinę, ale także wieprzowinę. W takim przypadku proces można skrócić do półtorej godziny gotowania na wolnym ogniu z cebulą i czosnkiem. Oczywiście wieprzowina gotuje się szybciej, ale potrzeba dłuższego czasu, aby uzyskać bogatszy smak potrawy.