Mięso w sosie śmietanowym: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, królik

Mięso w sosie śmietanowym: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, królik

Mięso w sosie śmietanowym: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, królik

Sosy (od sosu francuskiego – sos) zostały pierwotnie wynalezione i podawane z daniem głównym, aby poprawić jego smak. Na przykład, aby zabić specyficzny zapach dziczyzny lub zmiękczyć bardzo twarde mięso. Szefowie kuchni wciąż powtarzają, że każdy błąd w kuchni można zamaskować sosem. Sos śmietanowy jest słusznie uważany za jeden z najbardziej lubianych i popularnych. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych umiejętności, jest niedrogie i pasuje do niemal każdego dania mięsnego.

Mięso w sosie śmietanowym: kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina, królik

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sos śmietanowy do podania
  • Sos śmietanowy do duszenia i pieczenia
  • Wołowina w sosie śmietanowym
  • Indyk w sosie śmietanowym na patelni
  • Udka z kurczaka w sosie śmietanowym
  • Wieprzowina w sosie śmietanowym
  • Gulasz z królika z warzywami w sosie śmietanowym
  • Podroby z kurczaka w sosie śmietanowym
  • Nerki wołowe z grzybami w sosie śmietanowym

Sos śmietanowy można podawać osobno z daniem, zapiekać pod nim lub w nim gotować, czyli gotować po wstępnym podsmażeniu. W związku z tym technologia przygotowania sosu śmietanowego we wszystkich 3 opcjach jest znacznie inna.

Sos śmietanowy do podania

Do sosu śmietanowego można dodać świeże lub suszone posiekane zioła, czosnek, ostrą paprykę itp.
Do sosu śmietanowego można dodać świeże lub suszone posiekane zioła, czosnek, ostrą paprykę itp.

Najłatwiej jest przygotować sos do podania. Będziesz potrzebował kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu – co najmniej 10%, co najmniej 40%, to kwestia gustu. Najważniejsze, że produkt jest świeży, smaczny, niezbyt kwaśny i ma jednolitą konsystencję. Do kwaśnej śmietany można dodać sól, dowolne świeże lub suszone posiekane zioła, oliwki, skórkę z cytryny, papryczkę chili, musztardę słodką lub ostrą, sos sojowy i inne składniki. Czasami śmietanę miesza się z majonezem w stosunku 1:1, z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną. Jeśli dodamy tu świeży ogórek i czosnek, otrzymamy dostosowaną wersję tzadzyków, a jeśli dodamy drobno startego chrzanu, otrzymamy lefor.

Sos śmietanowy do duszenia i pieczenia

W starej kuchni rosyjskiej często i często używano sosu śmietanowego. Przygotowaliśmy go bez mąki, po prostu gotując produkt w temperaturze 23 razy. Obecnie do smażenia dodaje się najczęściej mąkę lub jako bazę wykorzystuje biały sos składający się z masła, mąki, mleka lub bulionu.

Tutaj też nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy podsmażyć mąkę na suchej patelni, aż uzyska jasnozłoty kolor i lekko wyczuwalny orzechowy aromat. Tylko nie przesadzaj! Spalona mąka nada sosowi nieprzyjemny posmak i nieapetyczny brązowy odcień. Następnie śmietanę należy zagotować, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, poczekać, aż ponownie się zagotuje i zdjąć z ognia. Ten sos śmietanowy nazywany jest naturalnym; świetnie nadaje się do duszenia dowolnego mięsa, czy to jagnięciny, wołowiny czy dziczyzny.

Do duszenia i pieczenia nadaje się również sos składający się z kwaśnej śmietany i beszamelu w proporcji 1:1, a często dodaje się do tej firmy koncentrat pomidorowy lub smażoną cebulę. Spróbuj ugotować w nim faszerowaną paprykę, klopsiki lub jeże – okaże się bardzo smaczne.

Przepisy

Wołowina w sosie śmietanowym

Wołowina w sosie śmietanowym okazuje się niezwykle delikatna, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonała propozycja zarówno na rodzinny obiad czy kolację, jak i na świąteczny stół.

Wołowina w sosie śmietanowym
Wołowina w sosie śmietanowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pulpa wołowa – 500 g
  • wino białe wytrawne – 1/2 szklanki
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • cytryna (skórka) – 1/2 szt.
  • ostra papryka – 1/2 szt.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • mielony kminek
  • sól

Do sosu:

  • śmietana – 200 g
  • śmietana 9% tłuszczu – 1/2 szklanki
  • zielona cebula – 1 pęczek
  • natka pietruszki (tylko liście) – 1 pęczek
  • mąka – 1 łyżka. l.
  • czosnek – 3 ząbki

1. Pokrój korzeń pietruszki w koła. Zmiel skórkę z cytryny. Ostra papryka obierz z nasion i pokrój w paski. Czosnek pokroić w plasterki.

2. Wołowinę osuszyć i pokroić na kawałki o wymiarach około 3 x 10 cm. Podgrzać w rondlu 1,5 łyżki. l. oleju, smaż mięso przez 7 minut. Dodać korzeń pietruszki, skórkę, pieprz, kminek i szczyptę soli.

3. Wlać wino, gotować 5 minut. Zapach alkoholu powinien całkowicie wyparować. Zalać 1 szklanką gorącej wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić wołowinę pod przykryciem około 30 minut.

4. Rozgrzać pozostały olej i smażyć czosnek przez 3 minuty. Dodać mąkę, smażyć, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Dodaj śmietanę i śmietanę. Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez 10 minut.

5. Posiekaj zieloną cebulę i pietruszkę. Dodać do sosu śmietanowego, wymieszać i zdjąć z ognia. Sos wlać do rondelka z wołowiną, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 10 minut.

6. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Podawać na gorąco z dowolnym dodatkiem.

Uwaga dla gospodyni

Do tego przepisu wybierz polędwicę wołową lub cienkie żeberka. Te części doskonale nadają się do duszenia. Idealnym rozwiązaniem byłaby cielęcina, więc jeśli to możliwe, korzystaj z niej.

Przy okazji

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać wina podczas gotowania wołowiny, nie rób tego. Alkoholu nie trzeba niczym zastępować: wystarczy od razu wlać gorącą wodę na patelnię z mięsem.

Indyk w sosie śmietanowym na patelni

Indyk w sosie śmietanowym na patelni to świetny podstawowy przepis na każdy dzień. Kwaśna śmietana nadaje mięsu drobiowemu delikatny kremowy smak, a także sprawia, że ​​jest bardziej miękkie. W razie potrzeby do potrawy dodaj grzyby, cukinię, słodką paprykę itp.

Indyk w sosie śmietanowym na patelni
Indyk w sosie śmietanowym na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • filet z indyka – 600 g
  • śmietana – 250 g
  • duża cebula – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • mąka – 60 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • Zioła prowansalskie – 7 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia

1. Pokrój indyka na średnie kawałki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i smaż indyka na dużym ogniu, często mieszając, aż uzyska złoty kolor. Możesz to zrobić w małych partiach, przenosząc je na osobny talerz.

2. Pokrój cebulę na półpierścienie. Dodaj odrobinę oleju roślinnego na patelnię, na której smażono indyka. Smaż cebulę przez około 3 minuty, aż uzyska złoty kolor.

3. Marchew zetrzeć na grubej tarce, dodać na patelnię z cebulą, całość dusić około 7 minut.

4. Pokrój czosnek na małe plasterki. Na patelnię z cebulą dodaj smażone kawałki indyka i czosnek, wymieszaj. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień.

5. Indyka i warzywa doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Gulasz 3040 minut, często mieszając.

6. Połącz śmietanę z mąką i dokładnie wymieszaj. Dodać mieszaninę do indyka i dusić, mieszając, 57 minut. Podawać z dodatkiem lub sałatką.

Uwaga dla gospodyni

Do tego dania lepiej jest używać schłodzonego mięsa, ponieważ podczas rozmrażania może stracić dużo wilgoci i wyschnąć. Jeśli nadal wybierzesz zamrożony kawałek, rozmroź go w lodówce na dolnej półce: w ten sposób mięso straci mniej soku.

Przy okazji

W tym daniu nacisk najlepiej położyć na zioła, świeże lub suszone. Dodaj zioła prowansalskie lub włoskie, bazylię lub koperek.

Udka z kurczaka w sosie śmietanowym

Kurczak duszony w śmietanie jest zawsze pyszny. Najprostszy sos śmietanowy, odpowiednio dobrane dodatki aromatyczne i smakowe oraz zwykłe udka z kurczaka – i mamy oryginalne i zupełnie nieskomplikowane danie na rodzinny obiad lub przyjacielskie spotkania.

Udka z kurczaka w sosie śmietanowym
Udka z kurczaka w sosie śmietanowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • udka z kurczaka – 8 szt.
  • bulion warzywny lub drobiowy – 200 ml
  • cebula czerwona – 2 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • papryka żółta – 1 szt.
  • śmietana 20% tłuszczu – 100 g
  • cytryna – 1 szt.
  • musztarda ziarnista – 2 łyżki. l.
  • płynny miód – 2 łyżki. l.
  • estragon (liście) – 25 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj czosnek. Paprykę pokroić w paski, cebulę na duże kawałki, cytrynę pokroić w cienkie plasterki, a estragon posiekać.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj śmietanę, czosnek, musztardę i bulion, dobrze posol.

3. Umieść uda, paprykę i cebulę na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą. Wlać mieszaninę kwaśnej śmietany, sól i pieprz, równomiernie rozprowadzić miód. Ułóż plasterki cytryny na wierzchu i piecz do miękkości, od 40 do 45 minut. Przed podaniem posyp estragonem.

Uwaga dla gospodyni

Korzystając z tej zasady, możesz ugotować dowolną część kurczaka lub indyka.

Uwaga dla gospodyni

Przed polewaniem mięsa sosem śmietanowym można je podsmażyć na patelni.

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Nawet najbardziej niedoświadczony kucharz może z łatwością przygotować wieprzowinę w sosie śmietanowym. Wystarczy usmażyć mięso, dodać cebulę, mąkę, śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż będzie gotowe – to wszystko!

Wieprzowina w sosie śmietanowym
Wieprzowina w sosie śmietanowym

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • wieprzowina – 400 g
  • śmietana – 80 g
  • cebula – 70 g
  • olej słonecznikowy – 30 ml
  • mąka pszenna – 20 g
  • sól – 5 g

1. Polędwiczkę wieprzową lub karbonat osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę o boku 1,5 cm. Cebulę drobno posiekać.

2. Postaw patelnię na dużym ogniu. Wlać olej słonecznikowy i podgrzać. Dodać mięso i mieszając smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

3. Na patelnię dodać cebulę, wymieszać, smażyć kilka minut. Dodać mąkę, równomiernie rozprowadzić ją po kawałkach mięsa i szybko wymieszać.

4. Ostrożnie zalej gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do małego. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.

5. Dodaj śmietanę do mięsa, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii do potrawy, na ratunek przyjdzie czosnek, papryczka chili, imbir itp.

Przy okazji

Jako dodatek do wieprzowiny w sosie śmietanowym można podawać ziemniaki gotowane lub puree ziemniaczane, a także dowolne płatki zbożowe do smaku (kasza gryczana, ryż, kasza bulgur) lub makaron.

Gulasz z królika z warzywami w sosie śmietanowym

Ragout z królika w sosie śmietanowym to uproszczona, ale nie mniej smaczna wersja francuskiego fricassee. Oprócz warzyw można dodać grzyby (najlepiej grzyby leśne), a także oliwki lub kapary.

Gulasz z królika z warzywami w sosie śmietanowym
Gulasz z królika z warzywami w sosie śmietanowym

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • udka królika – 6 szt.
  • śmietana 25–30% tłuszczu – 500 g
  • średnia cukinia – 2 szt.
  • duże pomidory – 2 szt.
  • papryka słodka wielokolorowa – 2 szt.
  • szalotka – 6 szt.
  • wino białe wytrawne – 150 ml
  • masło – 3 łyżki. l.
  • mąka – 2 łyżki. l.
  • czosnek – 6 ząbków
  • mielony kminek
  • suszone oregano
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

1. Natrzyj nogi królika mieszanką oregano, kminku, soli i pieprzu. Pozostaw na 10 minut. Pokrój słodką paprykę, cukinię i pomidory na kawałki o długości 2 cm.

2. Pokrój szalotkę i czosnek na półpierścienie. W rondlu lub rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj szalotkę i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek, smaż przez kolejne 20 sekund.

3. Na patelnię włóż mięso królicze i smaż przez 5 minut. Dodać warzywa, smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut.

4. Na czystej patelni smaż mąkę przez 2-3 minuty. Dodaj śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka. Sos wlać na patelnię z mięsem i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Podawać danie na gorąco.

Do gospodyni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja