Mięso w galarecie w szybkowarze
gastronomia 18 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Czy w szybkowarze można ugotować dobre mięso w galarecie? Oczywiście, a my jesteśmy nawet gotowi szczegółowo powiedzieć, jak to zrobić! Będziesz potrzebować udka wieprzowego, gicz wołowej, cebuli, czosnku i przypraw (liście laurowe i ziarna pieprzu). Cóż, to kwestia technologii, czyli tego samego szybkowaru! W ciągu zaledwie 2 godzin gotowania mięso i doskonały, bogaty bulion będą gotowe, a jedyne, co musisz zrobić, to zakończyć proces składania galaretowanego mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, nadal robimy to samo, co zwykle. Mięso oddzielamy od kości, drobno siekamy, układamy w foremkach i zalewamy przecedzonym bulionem. Pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na kilka godzin. Proste, dość szybkie i bardzo smaczne!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 125,14 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 6 godzin Używany: 13,50 g/8,32 g/6,33PrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIudko wieprzowe – 1 szt.golonka wołowa – 1 szt.duża cebula – 1 szt.czosnek – 6 ząbkówliść laurowy – 4 szt.pieprz czarny – 4 szt.groszek ziele angielskie – 2 szt.marchewki średniej wielkości – 2 szt.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki na galaretkę mięsną. Umyj nogę wieprzową i gicz wołową. Nogę można przypalić palnikiem lub nad palnikiem gazowym. Każdą z nich pokroić na 2-3 części i włożyć do szybkowaru.
Krok 2
Napełnij zimną wodą pitną (co najmniej 5 litrów) i zagotuj na dużym ogniu. Usuń piankę łyżką cedzakową. Cebulę dokładnie umyć, nie obierając jej. Obierz czosnek. Grubo posiekaj dwa.
Krok 3
Zmniejsz ogień pod szybkowarem do niskiego. Do wody dodać czosnek, cebulę, liść laurowy i pieprz. Dodaj sól (około trzech łyżeczek). Zamknij szybkowar i gotuj mięso w galarecie przez 2 godziny.
Krok 4
Oddzielnie ugotuj marchewkę do dekoracji galaretowatego mięsa. Obierz, umyj i włóż do rondelka. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Odcedź wodę i pozwól marchewce ostygnąć.
Krok 5
Bulion z galaretką przelać do czystego rondla. Drobno posiekaj pozostały czosnek. Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy. Ułożyć w jednym naczyniu z galaretką lub kilku.
Krok 6
Na wierzchu rozłóż posiekany czosnek. Mięso ostrożnie zalewamy ciepłym bulionem tak, aby pokrył mięso 5 mm warstwą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 7
Marchew pokroić w plasterki. Układamy na lekko zmarzniętej warstwie bulionu w formie. Wlać pozostały bulion. Ostudź i włóż galaretowane mięso do lodówki na 4-6 godzin.
UWAGA DO GOSPODARKI
Marchew czasami gotuje się z mięsem, aby ozdobić galaretowate mięso. Sugerujemy zrobić to osobno, gdyż w pierwszym przypadku będzie po prostu zbyt miękkie i pozbawione smaku, szczególnie w szybkowarze.
PRZY OKAZJI
Bulion na galaretę mięsną można przesączyć przez drobne sito, ale lepiej jest to zrobić przez podwójnie złożoną gazę umieszczoną albo na tym samym sicie, albo na durszlaku ustawionym nad czystym garnkiem.