Mięso po mołdawsku

Mięso po mołdawsku

gastronomia 24 czerwca 2013 rMięso po mołdawskuMięso po mołdawsku Do przepisu

Zwykle słowo „gulasz” nie sprawia wiele radości. Cóż, może gdybyś miał szczęśliwe dzieciństwo związane z wędrówkami i kajakarstwem. Albo zapach gulaszu z ziemniakami kojarzy Ci się z pierwszym po zimie wyjazdem na letnią daczę – kiedy jest jeszcze wilgotno i zakurzone, a nie ma czasu na gotowanie „prawdziwych” rzeczy. Ale ten gulasz, stworzony przez naszą asystentkę na farmie Gastronomovsky, Ludę (pochodzi z Mołdawii), zrobił na nas najbardziej pozytywne wrażenie.

Złożoność: przeciętny Porcje: 7 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 7 PORCJIRozpocznij gotowanie na 4 godziny przed podaniem3 kg tłustej pulpy karkówkowej3 kg chudego miąższu cielęcegoliść laurowygroszek czarny i ziele angielskieostra czerwona paprykagruba sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Całe mięso pokroić na duże kawałki (mniej więcej wielkości pudełka zapałek). Sterylizuj słoiki, na dnie każdego z nich umieść odrobinę soli i liść laurowy.

Krok 2

Następnie układać warstwami mięso, na przemian tłustą wieprzowinę i chudą cielęcinę. Lekko ułóż każdą warstwę i dopraw przyprawami.

Krok 3

Napełnione do góry słoiki ułożyć w głębokiej blasze do pieczenia, ustawić na środku piekarnika nagrzanego do 220°C i zalać zimną wodą. Gdy zawartość słoików się zagotuje, zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C i gotuj przez 2,5–3 godziny. Słoiki muszą znajdować się w wodzie – nie zapomnij jej dodać. Wyjmij gorące słoiki, zamknij je wysterylizowanymi pokrywkami i zawiń w ręczniki, aby równomiernie ostygły.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych

Ponieważ konserwy mięsne są jednym z głównych źródeł ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym, nie zalecamy zamykania puszek z gulaszem i przechowywania ich przez długi czas. Trzymaj słoiki w lodówce i zjedz je w ciągu kilku tygodni lub po prostu zamroź gulasz.
Jeśli nie masz dużo miejsca w zamrażarce, przenieś schłodzony gulasz do prostokątnego pojemnika na żywność wyłożonego dwiema warstwami folii spożywczej (krawędzie powinny zwisać). Przykryj górę folią spożywczą, zamknij pojemnik i zamroź. Następnie gulasz w folii można wyjąć z pojemnika i przechowywać w ten sposób, układając kilka takich prostokątów jeden na drugim.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja