Mięso po francusku z mięsem mielonym

Mięso po francusku z mięsem mielonym

gastronomia 23 lutego 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Mięso po francusku z mięsem mielonym to bardziej przystępna cenowo wersja ulubionego domowego dania gorącego wielu osób, które zwykle przygotowywane jest z pokrojonej w plasterki wołowiny lub wieprzowiny. Oczywiste jest, że do klasycznej wersji potrzebny będzie dobry krój, czyli dość drogi. W przypadku mięsa mielonego koszt potrawy jest znacznie obniżony, a smak wcale nie ucierpi. Dlatego takie mięso po francusku można przygotować na obiad nawet w dni powszednie. Przepis na danie niewiele różni się od tradycyjnego: główne składniki układa się warstwami w formie i wypełnia sosem śmietanowym, do którego dodaje się tarty ser. Okazuje się, że jest bardzo sycący i bardzo smaczny!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 343,69 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 16,78 g/26,00 g/16,56KolacjaDrugie danieMięso po francuskuDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJImięso mielone – 400 gcebula – 100 gczosnek – 2 ząbkiśmietana 20% tłuszczu – 150 gziemniaki – 500 gsuszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka.oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.ser twardy – 150 gpomidory – 300 gmajonez – 50 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mięso mielone. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Do mięsa mielonego dodać połowę cebuli, sól i pieprz do smaku. Dodać 50 g kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Obierz i umyj ziemniaki. Bulwy przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Posypać ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek. Zamieszać.

Krok 3

Zetrzyj francuski ser mięsny na grubej tarce. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem i startym serem. Można trochę popieprzyć.

Krok 4

Ziemniaki ułożyć w naczyniu do pieczenia w oleju. Posypać pozostałą cebulą. Na wierzchu równomiernie rozłóż mięso mielone i wyrównaj. Dodaj pokrojone pomidory.

Krok 5

Na wierzchu posmaruj śmietaną i sosem majonezowym z serem. Wyrównaj silikonową szpatułką. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Mięso po francusku można przygotować z dowolnego mięsa mielonego – zarówno czystej wołowiny, jak i domowej roboty (wołowina plus wieprzowina w proporcji 1:1), a nawet kurczaka, który jest delikatniejszy.

PRZY OKAZJI

Mięso po francusku ma tę nazwę nie bez powodu. Rzeczywiście, w kuchni kraju wyznaczającego trendy kulinarne jest podobne danie! Mięso do tego (zwykle polędwica) piecze się do połowy ugotowane, a następnie gotuje do perfekcji z sosem beszamelowym. Cóż, aby uformować apetyczną skórkę na wierzchu, obficie posypuje się tartym serem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja