Mięso mielone na pierogi
gastronomia 01 września 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutBez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaPustyWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ300 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) 300 g miąższu wołowego (szyjka, cienki brzeg) 1 duża cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso pokroić w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Mięso układamy na desce i siekamy siekierą lub dwoma nożami, aż uzyskamy mięso mielone.
Krok 2
Drobno posiekaj cebulę lub przepuść przez maszynę do mięsa – to zapewni mięsu dodatkową soczystość. Do mięsa mielonego dodać cebulę, sól i pieprz.
Krok 3
Jeśli mięso nie jest bardzo tłuste, do mięsa mielonego wlać 50–75 ml zimnej wody i dobrze wymieszać.