Mielone klopsiki wieprzowe i drobiowe z cukinią
Mój magnes 04 stycznia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 512,74 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 32,24 g/39,85 g/4,55KolacjaDrugie danieDanie główneKlopsikiSKŁADNIKI NA 6 PORCJI500 g mielonej wieprzowiny500 g mielonego kurczaka250 ml bulionu z kurczaka180 ml śmietany 10% tłuszczu60 g masła2 cukinie1 jajko1 łyżka. l. musztarda1 łyżka. l. oliwa z oliweksólświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę i kurczaka.
Krok 2
1 cukinię umyć i bez obierania zetrzeć na średniej tarce.
Krok 3
Do startej cukinii dodajemy jajko i doprawiamy solą. Dodać mięso mielone i dokładnie wymieszać.
Krok 4
W misce wymieszaj bulion, musztardę i śmietanę.
Krok 5
Rozgrzej patelnię z masłem, włóż na nią klopsiki i smaż po 3-5 minut z każdej strony.
Krok 6
Wlać mieszaninę bulionu na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż zgęstnieje.
Krok 7
Obierz drugą cukinię. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń spirale. Ułóż je na talerzu, skrop oliwą, solą i pieprzem. Udekoruj ziołami i podawaj z klopsikami.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 16,77 g (20,96% wartości dziennej) • tłuszcze 10,07 g (11,19%) • węglowodany 1,00 g (0,60%) • błonnik pokarmowy 0,13 g (0,43%) • kcal 160,94 (8,94%) • NNKT 4,49 g (22,45%) • sód 421,07 mg (29,04%) • cukier ogółem 0,50 g (1,00%)