Menu na święta noworoczne: 5 zbilansowanych obiadów na każdy gust

Menu na święta noworoczne: 5 zbilansowanych obiadów na każdy gust

Menu na święta noworoczne: 5 zbilansowanych obiadów na każdy gust

Marianna Orlinkowa 06 stycznia 2024 r5,00 (3)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz

Przygotowywaliście się na sylwestra, ale przed nami jeszcze tydzień wakacji i chcecie kontynuować świętowanie. Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 pomysłów na wieczorny obiad, dzięki którym stworzysz zbilansowane menu. Ale możesz mieszać potrawy, jak chcesz.

Menu na święta noworoczne: 5 zbilansowanych obiadów na każdy gust

Treść:

  • WIECZÓR 1 pescatarian
  • WIECZÓR 2 Zdrowy styl życia
  • WIECZÓR 3 Panazjatycki
  • WIECZÓR 4 wegetariański
  • WIECZÓR 5 jest po prostu świąteczny

WIECZÓR 1 pescatarian

Sałatka z chrupiącym łososiem i sosem sezamowym + Polenta z serem i krewetkami

Sałatka z chrupiącym łososiem i sosem sezamowym

Aby łosoś był chrupiący, należy go dodać do sałatki zaraz po usmażeniu i bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka z chrupiącym łososiem i sosem sezamowym
Sałatka z chrupiącym łososiem i sosem sezamowym

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 300 g mieszanki gęstych liści sałaty
  • 3 dojrzałe awokado
  • 100 g pasty sezamowej tahini lub sezamowego urbechu
  • 100 g jogurtu naturalnego bez dodatków
  • 100 g majonezu „prowansalskiego”
  • 1 łyżka. l. sos rybny
  • Sos chili sriracha, opcjonalnie

Na chrupiącego łososia:

  • 600 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 największe jajko SV
  • 90 g mąki + trochę więcej do podsypania
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku
  • 2–3 kostki lodu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia

Co zrobić:

1. Na dressing wymieszaj jogurt, majonez i pastę sezamową na gładką masę. W razie potrzeby dodaj sos rybny i ostry sos chili. Sos rozlać do miseczek i przechowywać w lodówce do momentu podania.

2. Aby uzyskać chrupiące ciasto z łososiem, do miski wlej 200 ml zimnej wody i włóż do zamrażarki na 30-40 minut. przed gotowaniem. Rybę pokroić w plastry o grubości 2 cm, dodać sól i pieprz.

3. Wyjmij wodę z ciasta z zamrażarki i dodaj do niej lekko ubite jajko. Dodać mąkę i curry, wymieszać pałeczkami lub widelcem – ale tylko trochę. W cieście powinno pozostać trochę grudek. Dodaj kostki lodu.

4. Rozgrzej olej do smażenia do temperatury 175°C. Przygotuj sito, kładąc je na ręcznikach papierowych, aby zebrać olej z ugotowanego łososia.

5. Kawałki łososia oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy, całość zanurzamy w cieście, nadmiar strzepujemy i smażymy na oleju na złoty kolor. Gotowe kawałki przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar oleju.

6. Następnie działaj szybko. Awokado obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z liśćmi sałaty i ułożyć na talerzach. Na sałatce ułóż gorące kawałki grillowanego łososia i osobno podawaj dressing.

Polenta z serem i krewetkami

Do tego dania możesz także wybrać „szybkie” ziarna na polentę – zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu, ale niestety pogorszy się smak.

Polenta z serem i krewetkami
Polenta z serem i krewetkami

6 porcji, przygotowanie: 50 min.

Czego potrzebujesz:

  • 200 g polenty, grubo zmielonej
  • 600 g obranych surowych krewetek
  • 100 g sera chanakh
  • 100 g startego parmezanu
  • 200 g mascarpone
  • 3 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek i masło
  • 1 łyżeczka Abchaska czerwona adjika, opcjonalnie
  • 2 łyżki l. mieszanki suszonych ziół włoskich lub prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek, wymieszaj z krewetkami, dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i pozostaw do marynowania, aż wszystko inne będzie przygotowane.

2. W szerokim rondlu z grubym dnem zagotować 1,5 litra wody, posolić, dodać polentę i suszone zioła, gotować mieszając od czasu do czasu na początku i przez ostatnie 10 minut. prawie ciągle mieszając, 40 min.

3. W tym samym czasie obierz cebulę, posiekaj według uznania i smaż na mieszance oliwy i masła na średnim ogniu przez 7–10 minut. Cebulę włóż do szklanki blendera zanurzeniowego, zalej niewielką ilością wody z gotującej się polenty i zmiel cebulę na puree. Do polenty dodać puree (na dowolnym etapie gotowania).

4. Rozgrzej patelnię, dodaj krewetki z czosnkiem, smaż na średnim ogniu, 3-4 minuty. Zdjąć z ognia.

5. Zetrzyj chanę na drobnej tarce i wymieszaj z parmezanem. Gdy polenta będzie już gotowa, dodaj cały ser, łącznie z mascarpone. Następnie dodaj połowę krewetek i adjika, jeśli używasz. Doprawić pieprzem, ułożyć na talerzach, ułożyć pozostałe krewetki, skropić oliwą z patelni i natychmiast podawać.

WIECZÓR 2 Zdrowy styl życia:

Fondue pomidorowe + Pikantny stek dyniowy z pilawem

Fondue pomidorowe

To niezwykłe pomidorowe fondue można podawać nie tylko z pieczywem i pieczarkami, ale dla urozmaicenia także np. serkiem tofu czy pieczonymi miniziemniakami. Pieczone ziemniaki w małych ilościach wcale Ci nie zaszkodzą.

Fondue pomidorowe
Fondue pomidorowe

6 porcji, przygotowanie: 2 godziny 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 1,5 litra posiekanych pomidorów we własnym soku
  • 2 duże czerwone słodkie papryki
  • 2 duże cebule
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki l. miód gryczany
  • 1 łyżka. l. mielona słodka papryka
  • sól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzu

Aby przesłać:

  • 1 bagietka pszenna i 1 żytnia
  • 400 g bardzo świeżych białych grzybów
  • 1 średnia główka kalafiora
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3–4 gałązki pietruszki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól

Co zrobić:

1. Obierz i drobno posiekaj paprykę, cebulę i czosnek. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać cebulę, sól i postawić na średnim ogniu. Gotować, cały czas mieszając, 5 minut.

2. Dodać paprykę, czosnek i gałązkę rozmarynu, smażyć 5-7 minut. Następnie dodać paprykę, pomidory z sokiem, sok jabłkowy, sok i skórkę z cytryny, miód, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego. Przykryj zawartość patelni kółkiem wyciętym z pergaminu i gotuj, mieszając i nie pozwalając, aby się przypaliło, przez 2 godziny. Usuń pergamin i rozmaryn.

3. Przed podaniem rozgnieć i obierz czosnek, posiekaj razem z natką pietruszki, zmiksuj w blenderze z oliwą i solą na gładką masę. Obie bagietki pokroić w plasterki, posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym na 150°C przez 5 minut. Kalafiora podziel na różyczki i pozostaw na surowo lub piecz w piekarniku przez 15–20 minut, następnie również skrop olejem. Pieczarki pokroić w plasterki, posypać cytryną i pozostawić surowe. Przygotowane produkty ułożyć na talerzu i podawać z gorącym fondue.

Pikantny stek z dyni z pilawem

To danie przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i tym, którzy nie potrzebują dodatkowych kalorii.

Pikantny stek z dyni z pilawem
Pikantny stek z dyni z pilawem

6 porcji, przygotowanie: 40 min.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg dyni
  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu basmati
  • 300 g przygotowanej ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
  • 300 g jasnych winogron bez pestek
  • Po 50 g suszonej żurawiny, ciemnych i jasnych rodzynek
  • 4 duże cebule krymskie
  • oliwa z oliwek i orzechów (z orzechów laskowych, orzechów włoskich).
  • 1 łyżka. l. nasiona kminku
  • 0,5 łyżeczki każdy suszony czosnek, imbir w proszku, kurkuma i papryka
  • 2 laski cynamonu
  • 10 pudełek kardamonu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Rodzynki i żurawinę zaparzyć wrzącą wodą. W dużym rondlu o grubym dnie podgrzej posiekane laski cynamonu, kminek i pokruszone strąki kardamonu w 2-3 łyżkach na małym ogniu. l. masło orzechowe na bardzo małym ogniu, 1–2 minuty. Następnie dodać ryż, sól, wymieszać, podgrzewać przez 30 sekund. Dodać żurawinę i rodzynki.

2. Zalać 3 szklankami wrzącej wody, wymieszać, zamknąć pokrywkę (nie otwierać dopóki nie będzie potrzebny ryż!), gotować na średnim ogniu przez 12 minut. Następnie owinąć kocem i pozostawić na co najmniej kolejne 12 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię pokroić w „steki” o grubości 2 cm, usuwając nasiona (lepiej zostawić skórkę). Dynię ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać oliwą, solą, pieprzem i posypać mieszanką suszonego czosnku, imbiru, kurkumy i papryki. Piec do złotego koloru i miękkości, 20–30 minut.

4. W tym samym czasie obierz cebulę i pokrój ją w duże kawałki. Usuń gałązki z winogron. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodać winogrona i ciecierzycę, smażyć mieszając przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.

5. Na rozgrzanych talerzach ułóż „stek” dyniowy, obok pilaw z suszonymi owocami, na nim lub obok cebulę z winogronami i ciecierzycą. Skropić masłem orzechowym i natychmiast podawać.

WIECZÓR 3 Panazjatycki:

Sajgonki z krabami i kurczakiem + „Paczka z Chin”

Sajgonki z krabem i kurczakiem

Sajgonki, niezależnie od nadzienia, są bardzo smaczne. Nawiasem mówiąc, co do nadzienia: możesz zrobić to warzywo – będzie też bardzo smaczne.

Sajgonki z krabem i kurczakiem
Sajgonki z krabem i kurczakiem

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 1 opakowanie (40 arkuszy) ciasta na sajgonki pszenne
  • 300 g filetu z udka kurczaka
  • 150 g przygotowanego mięsa kraba
  • 100 g grzybów
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko C0
  • 1–2 łyżki. l. sos sojowy
  • 1,5 litra oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • słodki lub ostry sos chili do podania

Co zrobić:

1. Pokrój udka z kurczaka w mieloną kostkę nożem. Rozbij mięso kraba na kawałki rękami, usuwając chitynowe talerze.

2. Wermiszel namoczyć w ciepłej wodzie na 15 minut, następnie pokroić nożyczkami na kawałki o długości około 4 cm. Pokrój kapustę w bardzo cienkie plasterki. Obierz słodką paprykę i pokrój ją w możliwie cienkie paski. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek.

3. Lekko ubij jajko. Wymieszaj mięso kraba z mielonym kurczakiem, kapustą, papryką, jajkiem, sosem sojowym i makaronem.

4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 20 sekund. Dodaj mielone mięso, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż mielone mięso będzie suche, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić, 30 minut.

5. Wyjmij ciasto na sajgonki z opakowania i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Połóż 1 arkusz przed sobą i umieść 2 łyżki na krawędzi najbliżej siebie. l. mięso mielone w formie podłużnej kiełbasy, przykryć bokami i zwinąć w ciasny rulon. Przed ostatnim zakrętem nasmaruj krawędź wodą, aby zapewnić niezawodność.

6. Rozgrzej olej do smażenia w woku do temperatury 160°C. Smażyć bułki partiami na złoty kolor. Gotowe bułeczki układamy na sicie wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Podajemy na gorąco z sosem chili.

Wieprzowina „Paczka z Chin”

Do przygotowania tej „paczki” wieprzowej potrzebny będzie sznurek kuchenny. Pak choy, mała kapusta pekińska, jest dobrym towarzyszem paczki wieprzowej.

Wieprzowina „Paczka z Chin”
Wieprzowina „Paczka z Chin”

6 porcji, przygotowanie: 2 godziny

Co zrobić:

  • 1,5–1,7 kg golonki wieprzowej ze skórą, w jednym kawałku
  • 600 ml wina kuchennego Shaoxing (lub białego wytrawnego)
  • 150 g świeżego korzenia imbiru
  • 180 g zielonej cebuli
  • 3 duże pomarańcze o cienkiej skórce
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 150 g cukru
  • 200 ml sosu sojowego
  • 3-gwiazdkowy anyż
  • sól
  • 6 główek pak choy i puszystego ryżu długoziarnistego do podania

Co zrobić:

1. W dużym, szerokim rondlu o grubym dnie wymieszaj 1 litr wody z cukrem, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym i winem. Obierz imbir i pokrój w koła. Podziel zieloną cebulę na 3-4 części i zawiąż każdą w supeł (jest to konieczne, aby cebula nie zwisała z patelni). W rondelku umieść imbir, zieloną cebulę i anyż gwiazdkowaty.

2. Boczek wieprzowy wraz ze skórą pokroić w kwadraty o wymiarach około 8×8 cm – w tym celu należy bardzo dobrze naostrzyć nóż. Kawałki mięsa natrzyj solą ze wszystkich stron. Teraz zawiąż każdy element ciasno sznurkiem, jak pudełko na prezent, zawiązując węzeł na górze skóry – jeśli tego nie zrobisz, kawałki przy tym się rozpadną…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja