Melon waniliowy

Melon waniliowy

Yuna 17 lutego 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGotowanie melona waniliowegoMelon waniliowyGotowanie melona waniliowegoMelon waniliowy Do przepisu

Wybierając się w odwiedziny zabierz ze sobą słoiczek tego aromatycznego deseru, wszyscy będą zadowoleni! Kawałki melona waniliowego są doskonałym dodatkiem do lodów, wina czy koktajli. Można nimi także ozdobić ciasto, tort, zrobić serniki czy ciasta. Oczywiście, żeby zaskoczyć takim prezentem, trzeba o to zadbać wcześniej i przygotować słoiczki z deserem przynajmniej na tydzień przed wizytą!

Złożoność: łatwo Porcje: 6GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJImelon – 1 kgcukier – 1,5 szklankiwanilina – 1 gramkwas cytrynowy – szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz melona ze skóry i nasion, pokrój w drobną kostkę. Kawałki melona do ramion układamy w słoikach i zalewamy wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut.

Krok 2

Odcedź płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier, kwas i wanilinę. Doprowadzić do wrzenia i napełnić słoiki kawałkami melona. Na szklankę płynu weź 0,5 szklanki cukru. Jeśli melon jest słodki, ilość cukru można zmniejszyć.

Krok 3

Słoiki z melonem wkładamy do rondelka z gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i sterylizujemy na małym ogniu półlitrowe słoiki przez 5 minut, a 0,7-1 litrowe przez 7-10 minut. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja