Marynowany imbir
Yasim 01 kwietnia 20080,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział13Komentarz
W tym przepisie ocet można zastąpić mirinem.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowanieKuchnia japońskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmłody imbir (niewłóknisty) – 500 gcukier – do smakusól – szczyptaocet ryżowy lub jabłkowy – do smakuwoda (przegotowana) – 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz 500 gramów imbiru. Kroimy bardzo (!!!) cienko obieraczką do ziemniaków (płaska ramka jest ostra do obierania warzyw). Zagotuj 2 litry wody, dodaj dużą szczyptę soli i wsyp nasz imbir. Za 5-10 minut stanie się bardziej miękki.
Krok 2
Gdy wszystko ostygnie, odcedzić. Zostaw tylko połowę szklanki i przelej ją do osobnej miski.
Krok 3
Następnie dodać do smaku ocet ryżowy lub jeśli nie, ocet jabłkowy, ale odpowiednio rozcieńczony i doprawiony cukrem. Dodaj cukier do smaku, zwykle co najmniej 4 łyżki i włóż do lodówki. Po kilku godzinach imbir jest gotowy.
Krok 4
Dla koloru można dodać mały kawałek buraków. * Cały czas próbuj marynaty, aby okazała się „pasująca do Ciebie”. Niektórzy lubią słodsze, inni bardziej pikantne. * Wszystko przebiega bardzo szybko, a późniejsza przyjemność jest ogromna. * Dla tych, którzy są zboczeni, możesz zastąpić ocet mirinem.