Marynowany imbir
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Marynowany imbir można przechowywać dość długo w chłodnym miejscu. Można go wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań lub jako samodzielną przekąskę.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowanieKuchnia japońskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI100 g świeżego korzenia imbirudrobna sól morskaocet ryżowy – 100 mlcukier – 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz korzeń imbiru, zetrzyj go z solą i pozostaw na noc. Następnie opłucz, osusz i pokrój w bardzo cienkie płatki.
Krok 2
Do miski wlać ocet. Dodaj cukier i 2 łyżki. l. woda. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Imbir włóż do słoika, zalej marynatą, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Umieścić w lodówce.