Marynowany arbuz
Yuna 15 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Marynowany arbuz to świetna przekąska. Zaskakująco dobrze komponuje się z serami: tofu, adyghe i halloumi. Można go podawać do mięs i drobiu, pod warunkiem, że nie są gotowane z dużą ilością przypraw i ziół. W arbuzie jest już tego wystarczająco dużo.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 20 minutPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘarbuz 1 kgchrzan 10 gkoperek 1 szt.czosnek 4 szt.liście porzeczki 4 szt.woda 2 lsól 2 łyżki.cukier 3 łyżki.liść laurowy 4 szt.ziele angielskie, groszek 6 szt.goździk 1 szt.esencja octowa 70% 1,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Weź 2 cm kawałek chrzanu i pokrój go na kawałki. Weź 1 parasol kopru, 4 ząbki czosnku. Arbuza pokroić na kawałki (lub jak kto woli) i włożyć do słoika, dodać posiekany czosnek, chrzan i liście porzeczki.
Krok 2
Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Posyp kawałkami arbuza i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 3
Odcedź nadzienie ze słoika i ponownie zagotuj. Na koniec dodajemy ocet i zalewamy wrzącą wodą słoik z kawałkami arbuza. Zamknij pokrywkami i zawiń, aż całkowicie ostygną.