Marynowanie grzybów. Gorący sposób
gastronomia 22 czerwca 20075,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 121,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 szklanki wody3 ziarna pieprzu0,5 łyżeczki kolendraNa słoik o pojemności 0,5 litra:liść laurowy3 pąki goździkówczosnek – 4-5 ząbków1,5 łyżki. l. sól700 g borowików Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj grzyby, odetnij nożem bardzo brudne miejsca, a następnie dokładnie umyj. Przeciąć wzdłuż na pół. Małe grzyby zostaw w całości. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i grzyby. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, kontynuując zbieranie piany, aż bulion będzie całkowicie przezroczysty. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez kolejne 7 minut.
Krok 3
Grzyby układamy ciasno w wysterylizowanym słoju, naprzemiennie z plasterkami czosnku. Wlać przecedzony bulion. Pozostawić do ostygnięcia, następnie zamknąć pokrywkami i przechowywać w chłodnym miejscu.