Do przepisu
Czy można przygotować marynowane zielone pomidory w domu jak w ZSRR? Z pewnością! Tak, Związek Radziecki upadł, ale ulubiony przepis na marynowane pomidory przetrwał. Zapisana w książkach kucharskich, w wielu rodzinach przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Niektórzy są nawet pewni, że cały proces kiszenia odbywa się zgodnie z GOST – mniej więcej tak samo jak w produkcji, dlatego zielone pomidory okazują się równie smaczne jak w ZSRR. W tamtych czasach sprzedawano je w trzylitrowych słoikach, ale my sugerujemy używać słoików 1,5-litrowych – tak jest wygodniej. Jeden taki słoik będzie wymagał około kilograma zielonych pomidorów, ale zapakuj kilka słoików na raz – nie pożałujesz!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 104,62 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,05 g/0,48 g/23,85KonserwowanieMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIna jeden słoik 1,5 litra:Pomidor (pomidor) 1 kgCzosnek 6 ząbkówKoperek 2 szt.Liście chrzanu 1 sztukaPietruszka 1 sztukaSłodki groszek 6 szt.Liść laurowy 1 sztukaGorąca papryka na marynatę na 1 litr wody:Granulowany cukier 5 łyżekSól 2 łyżkiEsencja octowa 70% 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj szklane słoiki i pokrywki: umyj je i wysterylizuj. Możesz wybrać dowolną metodę sterylizacji: parą, piekarnikiem lub kuchenką mikrofalową. Pozostaw sterylne słoiki i pokrywki do całkowitego wyschnięcia.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 2
Dokładnie umyj zielone pomidory pod ciepłą bieżącą wodą. Weź drewniany szpikulec lub wykałaczkę i wykonaj kilka nakłuć na każdym pomidorze, w miejscu przyczepienia łodygi.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 3
Do dużego rondla wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Wrzucaj zielone pomidory partiami do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Nie ma potrzeby ich gotować, ważne jest, aby je po prostu zaparzyć wrzącą wodą.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 4
Ostrożnie zdejmij zaparzone zielone pomidory z patelni i umieść je w czystym pojemniku, np. misce. Wygodne jest usuwanie pomidorów z wrzącej wody za pomocą durszlaka.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 5
Wysterylizowane słoiki napełnij przyprawami. Na jeden 1,5-litrowy słoik potrzeba 5-6 groszku ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązkę pietruszki, część liścia chrzanu, kilka parasolek koperkowych, ewentualnie 5-6 posiekanych ząbków czosnku – pół strąka ostra papryka (lub nawet cała).
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 6
Bardzo szczelnie napełnij słoiki zielonymi pomidorami. Jeśli jest dużo wolnego miejsca, możesz pokroić pomidory na pół lub na ćwiartki. Im mniej wolnego miejsca w słoiku, tym lepiej.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 7
Do każdego słoika dodaj esencję octową 70%. Ilość zależy od objętości słoika: na półtoralitrowy słoik potrzeba 1 łyżeczka, na dwulitrowy słoik – 1 łyżka deserowa, na trzylitrowy słoik – 1 łyżka.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 8
Przygotuj marynatę. Do rondelka wlać wodę, dodać sól i cukier. Poczekaj, aż się zagotuje. Ostrożnie wlej wrzącą marynatę do słoików z zielonymi pomidorami na samą górę.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 9
Przykryj słoiki pokrywkami, ale nie zakręcaj ich, ale wysterylizuj. Aby to zrobić, do szerokiego rondla wlej gorącą wodę (trochę mniej niż połowę), a na dno połóż czysty ręcznik kuchenny.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 10
Umieść słoiki, przykryte pokrywkami, na patelni. Woda powinna sięgać „ramion” puszek. Gdy woda na patelni się zagotuje, odstaw ją na 10-15 minut – to wystarczy. Ostrożnie wyjmij słoiki z zielonymi pomidorami z patelni i zamknij je.
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
Krok 11
Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je w ciepły koc i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj marynowane zielone pomidory w chłodnym miejscu. Zanim się zorientujesz, nadejdzie zima i czas otworzyć słoik!
Marynowane zielone pomidory jak w ZSRR ()
PRZY OKAZJI
Według tego przepisu zielone pomidory marynowane są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepie, a można je spróbować już po 2 miesiącach. Ale jeśli w ogóle nie masz siły, żeby to znieść, to wytrzymaj przynajmniej 2 tygodnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast esencji octowej 70% w naszym przepisie na marynowane zielone pomidory, możesz użyć octu stołowego 9% – będziesz potrzebować go 7 razy więcej.