Marynowane wiśnie
gastronomia 14 lipca 2010 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEocet winny biały – 1 l1 liść laurowy – 1 szt.goździki – 2 pąkicukier – 1 szklankapieprz czarny – 7 groszkówsól – do smakuwiśnie z łodygami – 1,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zagotuj 0,6 litra octu z pieprzem, goździkami i liściem laurowym. Dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2
Wiśnie umyć, osuszyć, nie usuwać szypułek. Jagody ułożyć w słoikach i lekko posypać cukrem. Zalać ostudzoną marynatą, przykryć i odstawić na 24 godziny.
Krok 3
Po dniu odcedź marynatę ze słoików. Pozostały ocet gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Studzimy, polewamy wiśniami i przekładamy do wyparzonych słoików. Marynowane wiśnie doskonale komponują się z wędzonymi mięsami, gotowaną wieprzowiną i daniami z dziczyzny.