Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
gastronomia 09 listopada 2017 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10PustySKŁADNIKI NA 10 PORCJI3 duże marchewki2 korzenie daikon2 gruszki Nashi4 cm świeżego korzenia imbiru5 ząbków czosnku150 ml octu ryżowego lub winnego100 g cukru50 ml sosu sojowego1 łyżka. l. sól2–3 anyż gwiazdkowaty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do marynaty wymieszaj ocet, cukier, sól, sos sojowy i 150 ml wody. Dodać anyż gwiazdkowaty, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sól i cukier się rozpuszczą. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 2
Czosnek i imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Marchewkę, gruszki daikon i nashi obierz i pokrój w cienkie, długie paski (wygodnie jest użyć koreańskiej tarki do marchwi lub tarki mandoliny z przystawką do dużych pasków). Wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy marynatą.
Krok 3
Warzywa marynować przynajmniej jeden dzień, najlepiej 2-3 dni. Przed użyciem warzywa przełożyć na sito.