Marynowane warzywa
gastronomia 11 lipca 2011 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIduża marchewka – 1 szt.olej roślinny – 125 mlocet winny biały – 125 mlbakłażan – 1 szt.fasolka szparagowa – 150 gczarny pieprz – do smakucukinia – 1 szt.papryka czerwona i żółta – 1 szt.pieczarki – 150 gsól morska – 0,5 łyżki. l.kalafior – 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa. Bakłażana, cukinię i marchewkę pokroić w krążki. Kapustę podzielić na kwiatostany.
Krok 2
W rondlu wymieszaj ocet ze 125 ml wody i solą i zagotuj. Dodaj plasterki bakłażana i smaż przez 4 minuty. Przełóż na ręcznik łyżką cedzakową. W tym samym bulionie gotuj osobno pozostałe warzywa i grzyby przez 4 minuty. Połóż na ręczniku.
Krok 3
Wszystkie warzywa układamy warstwami w słoiku. Rozgrzej oliwę z ziarnami pieprzu i polej nią warzywa. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na 2 dni.