Marynowane warzywa

Marynowane warzywa

gastronomia 13 marca 2015 r Do przepisu

Takie warzywa przyrządza się przede wszystkim na kanapki – ale można je także wykorzystać w surowych bułkach oraz jako dodatek do smażonych mięs. Najważniejsze w tym przepisie jest ostrożne i piękne pocięcie warzyw.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godz. 10 min Dodać. czas: 25 minutBez obróbki cieplnejKuchnia wietnamskaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 duża soczysta marchewka 1 mały korzeń daikon 150 ml octu ryżowego lub jabłkowego 1/3 szklanki + 1 łyżka. l. cukier 1 łyżeczka. sól 1 szklanka wody pitnej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz marchewkę i daikon. Pokrój wzdłuż na plastry o grubości 3 mm.

Krok 2

Następnie pokrój każdą warstwę po przekątnej na paski o grubości 3–4 mm. Połóż pokrojone warzywa na talerzu i posyp je 1 łyżką. l. cukier i sól. Pozostaw na 15 minut.

Krok 3

W międzyczasie w rondlu wymieszaj pozostały cukier (1/3 szklanki), ocet i wodę pitną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Krok 4

Umieść marchewkę i daikon w słoiku. Zalać ciepłą marynatą i zamknąć. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Po 1 godzinie warzywa będą gotowe. Przechowuj je w lodówce przez 4 tygodnie.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, zamiast wymienionych warzyw lub razem z nimi możesz kisić kapustę (białą lub chińską), niezbyt ostre papryczki chili, paprykę, seler i grube łodygi kolendry lub pietruszki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja