Marynowane szparagi
gastronomia 02 czerwca 2016 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 261,33 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 6 godzin Używany: 5,39 g/15,36 g/25,62KolacjaKolacjaPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJE500 g szparagów 1 łyżka. l. sól 1 szklanka octu jabłkowego 1,5 łyżki. l. olej roślinny 1 łyżeczka. czarny pieprz w ziarnach 1 łyżka. l. nasiona kopru 1 łyżka. l. cukier 2 ząbki czosnku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jeśli młode szparagi są cienkie, nie trzeba z nimi nic robić. Jeśli jest dojrzała i ma grube łodygi, bliżej korzeni staje się szorstka. Odetnij około 2-2,5 cm od dołu każdej łodygi.
Krok 2
Obierz łodygę dojrzałych szparagów nożem.
Krok 3
Dojrzałe szparagi zalać wrzącą wodą na 1-2 minuty, następnie ostudzić w lodowatej wodzie i osuszyć. Wystarczy poparzyć młode szparagi wrzącą wodą na durszlaku i osuszyć.
Krok 4
Przygotuj wysokie, wysterylizowane słoiki, w których możesz umieścić szparagi, tak aby marynata całkowicie je przykryła. Szparagi podzielić do słoików.
Krok 5
Aby przygotować marynatę, podgrzej ocet na średnim ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
Krok 6
Do octu dodaj sól i cukier.
Krok 7
Obierz i pokrój czosnek w plasterki i dodaj do powstałej mieszanki. Następnie na patelnię dodać olej, nasiona kopru i pieprz. Do marynaty można dodać także kilka łyżek musztardy Dijon, smak stanie się jeszcze bogatszy.
Krok 8
Marynatę dokładnie wymieszaj i polej nią szparagi. Teraz dodaj ciepłą wodę na górę.
Krok 9
Zamknij słoiki pokrywkami i wstaw do lodówki na 6 godzin.