Marynowane smardze
gastronomia 29 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Niezbyt często przygotowujemy marynowane smardze, chociaż są one dość dostępne dla każdego, kto mieszka w centralnej Rosji. Grzyby te pojawiają się na początku kwietnia i zbierają plony mniej więcej do końca maja. Jeśli więc chcesz uzyskać ciekawe doznania smakowe, zbierz smardze i marynuj je na zimę według naszego autorskiego przepisu. Na pewno warto to zrobić, bo grzyby te wychodzą bardzo smaczne, chrupiące i aromatyczne! Smardze rosną pod drzewami i krzewami liściastymi oraz w wąwozach – na glebie nawożonej próchnicą. Zatem, gdy tylko nadarzy się okazja, udaj się do lasu, zbierz i marynuj grzyby, aby uzyskać pyszną przekąskę na każdą okazję. Cóż, jesteśmy gotowi szczegółowo opowiedzieć Ci, jak prawidłowo go przygotować!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 76,66 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,82 g/3,70 g/8,60MarynowaniePustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEsmardze – 1 kgwoda pitna – 1 lczosnek – 3 ząbkisól – 2 łyżki. l.cukier – 1,5 łyżki. l.liść laurowy – 3 szt.pieprz czarny – 6 szt.groszek ziele angielskie – 3 szt.pąki goździków – 2 szt.ocet stołowy (9%) – 2 łyżki. l.rafinowany olej roślinny – 2–3 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj smardze. Sortuj je ostrożnie, usuwając uszkodzone i bardzo duże. Odetnij łodygi prawie do kapelusza. Opłucz zimną bieżącą wodą i przełóż do rondla.
Krok 2
Smardze zalewamy zimną wodą, aż zostaną całkowicie przykryte. Pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie odlej wodę, smardze ponownie opłucz pod bieżącą wodą i włóż do rondla.
Krok 3
Smardze zalać wodą i postawić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zebrać pianę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Smardze odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną bieżącą wodą.
Krok 4
Morele włóż do rondla i zalej wodą. Ponownie zagotuj i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Smardze odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną bieżącą wodą.
Krok 5
Podczas gdy smardze gotują się po raz drugi, przygotuj marynatę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Na patelnię wlej wodę pitną. Dodać czosnek, sól, cukier, liść laurowy, groszek czarny i ziele angielskie oraz goździki.
Krok 6
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Smardze zalać wodą z przyprawami i zagotować. Wlać ocet stołowy. Ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Krok 7
Słoiki dokładnie umyć i kilka razy przepłukać wrzącą wodą. Suchy. Smardze w gorącej marynacie układamy w słoikach i zamykamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ile należy odciąć łodygę smardze? Doświadczeni szefowie kuchni zalecają pozostawienie nie więcej niż 1 cm od nasadki. Następnie smardze należy ugotować, a następnie usmażyć, duszić lub konserwować.
PRZY OKAZJI
Pamiętaj, że smardze są uważane za grzyby warunkowo jadalne! Nie bójcie się tej „konwencji”: najważniejsze jest, aby je namoczyć, a następnie dobrze ugotować. I oczywiście zbieraj smardze z dala od przedsiębiorstw przemysłowych i autostrad.