Marynowane słodkie gogoshars
Swietłana L 17 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Można marynować razem żółtą, czerwoną i zieloną paprykę – wygląda to bardzo pięknie. Nadaje się jako dodatek do wszelkich dań gorących oraz jako przekąska.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘPieprz Gogoshar – 10 kgwoda – 1 locet – 0,25 lcukier – 300 gsól – 1-2 łyżeczki.czarny pieprz – 1 łyżka. l.liść laurowy – 5 szt.olej roślinny – 0,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę myjemy, usuwamy łodygi i nasiona, grubo siekamy. Pieprz Gogoshar można zastąpić papryką.
Krok 2
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprowadzić marynatę do wrzenia. Posmakuj marynaty pod kątem soli, cukru i octu.
Krok 3
Paprykę włóż do wrzącej marynaty i gotuj na średnim ogniu przez 8-10 minut. Papryka powinna lekko zmięknąć na zewnątrz, ale pozostać twarda i chrupiąca w środku. Po każdych dwóch dodaniach pieprzu należy sprawdzić marynatę pod kątem soli, cukru i octu, ponieważ papryka puści sok, a marynata się rozcieńczy.
Krok 4
Sterylizuj słoiki i pokrywki w wygodny dla siebie sposób. Paprykę ułożyć w słoikach po ramiona, resztę przestrzeni wypełnić marynatą i zwinąć pokrywkę. Odwróć słoik do góry nogami i zawiń go w ręcznik, aby papryka powoli ostygła. Jeśli słoik nie jest pełny, przykryj go pokrywką i zawiń w ręcznik, aby papryka nie wystygła i poczekaj, aż do marynaty dodamy drugą partię papryczek.
Krok 5
Paprykę marynowaną można podawać od razu po przestygnięciu.