Marynowane śliwki z czosnkiem
gastronomia 26 stycznia 2015 r Do przepisu
Marynowane śliwki z czosnkiem to po prostu bomba! Tę pikantną przystawkę na zimę przygotowuje się niezwykle rzadko, a jesteśmy nawet pewni, że wśród naszych czytelników są tacy, którzy nigdy tego cudu nie próbowali. Sięgnij więc po przepis, który pozwoli Ci spojrzeć na śliwki w nowy sposób, a nie tylko jako deser. Metoda gotowania jest prosta, ale nie pozbawiona wyobraźni. Śliwki kroimy (nie na połówki!), usuwamy nasiona, po czym do owocu umieszczamy ząbek czosnku. Następnie umieszcza się je w słoikach i zalewa marynatą. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz dodać do śliwek miętę lub inne zioła wraz z przyprawami: okaże się to bardzo interesujące.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 87,09 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 1,09 g/0,32 g/20,69MarynowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEciemne mocne śliwki – 2–2,5 kg czosnek – 3 główki woda pitna – 800 ml brązowego cukru – 200 g sól – 1 łyżka. l. ocet winny czerwony – 100 ml goździki – 3 groszki ziele angielskie – 6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki. Słoiki umyj sodą oczyszczoną i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Umyj i osusz śliwki. Następnie wykonaj nacięcie z boku każdego owocu i ostrożnie usuń pestkę.
Krok 2
Czosnek podziel na ząbki i obierz. W miejsce pestki każdej śliwki włóż ząbek czosnku. Umieść śliwki w suchych, wysterylizowanych słoikach. Zagotuj wodę z cukrem, solą, octem i przyprawami.
Krok 3
Gorącym płynem zalewamy śliwki znajdujące się w słoikach i odstawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy marynatę, ponownie zagotowujemy i ponownie zalewamy śliwki. Zakręć słoiki. Śliwki będą gotowe za 7 dni.
PRZYDATNE RADY
Do marynaty na śliwki lepiej dodać zwykłą sól niż sól jodowaną: nie zaszkodzi, ale z czasem w przystawce może pojawić się nieprzyjemny gorzki smak.
PRZY OKAZJI
Marynowane śliwki z czosnkiem podawane są w czystej postaci, do smażonych lub pieczonych mięs, drobiu czy ryb z rodziny łososiowatych, a także stosowane jako dodatek do sałatek, tostów czy burgerów.