Marynowane śliwki
Elena Iwanowa 17 sierpnia 2019 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Śliwki marynowane są doskonałym kompanem do mięs. Wiele osób uważa, że nadają się tylko do wołowiny i jagnięciny, ale marynowane śliwki świetnie komponują się także z tłustą wieprzowiną. Preparat ten doskonale nadaje się do przygotowywania gulaszu warzywno-mięsnego, sosów i sosów, mieszanek mięsnych oraz zupy kharcho. Jeśli chcesz, możesz podać marynowane śliwki jako przystawkę. W tym celu skrapiamy je oliwą z owocowymi nutami w smaku i aromacie oraz dodajemy odrobinę czosnku, może nawet pieczonego. Tylko nie zapomnij wyjąć kości!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 405,89 kcal/porcja Porcje: 40 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 120 godz Używany: 2,01 g/0,78 g/99,58GotowanieMarynowaniePopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 40 PORCJIŚliwka – 10 kgLiść laurowy – 4-6 sztukGoździki (pąki) – 5-6 pąkówOcet winny biały – 0,5 lCukier – 3 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby marynowane śliwki okazały się nie tylko smaczne, ale także efektowne wizualnie, muszą zachować swój kształt po ugotowaniu! Umyj całą śliwkę i usuń łodygi. Jeśli chcesz marynowane śliwki bez pestek, usuń je, przecinając każdą śliwkę na pół. Ale lepiej jest używać śliwek z pestkami. Po marynowaniu łatwo schodzi.
Krok 2
Umieść duży pojemnik (taki jak duży słoik) na stole. Wypełnij spód śliwkami. Na wierzchu ułóż liść laurowy i goździki. Zwróć uwagę na świeżość liścia laurowego i goździków. Zbyt młode liście laurowe mają bardzo jasny smak i aromat. Trzeba go dać mniej, żeby nie zepsuło całego dania.
Krok 3
Dodaj kolejną warstwę śliwek, a na wierzch ponownie liście laurowe i goździki. I tak dalej. Ostatnią warstwą w słoiku powinny być śliwki.
Krok 4
Zacznijmy od marynaty śliwkowej. W rondlu o grubym dnie zagotuj ocet. Postępuj ostrożnie, nie próbuj go wąchać – może to prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Do wrzącego octu wsyp cukier, po 1 szklance na raz. Mieszaj każdą porcję cukru, aż prawie całkowicie się rozpuści. Rezultatem powinien być wrzący gęsty płyn – syrop. Nie pozwól, żeby cię to przestraszyło. Już niedługo śliwki dodadzą sok i wszystko będzie tak, jak powinno!
Krok 5
Wrzącym syropem zalać śliwki do marynowania. Nie przejmuj się, że marynata nie zakryje nawet śliwek. Tak właśnie powinno być! Następnie będziesz miał proste, ale niezwykle ekscytujące ćwiczenie przez 5 dni.
Krok 6
Dwa razy dziennie, rano i wieczorem, należy wlać cały płyn ze słoika, w którym marynowane są śliwki, do dużego rondla (jest to dość trudne, ale wykonalne!). Delikatnie wymieszaj śliwki dużą łyżką lub nawet ręką. Odsączony płyn wlać do rondla o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Ponownie polej nim śliwki. Drugiego lub maksymalnie trzeciego dnia płynu będzie wystarczająco dużo, aby śliwki były całkowicie w marynacie. Pamiętaj, aby przykryć pojemnik.
Krok 7
W zasadzie marynowane śliwki będą jadalne już pierwszego dnia i są całkiem smaczne. Ale spróbuj ukończyć cały 5-dniowy maraton. Marynatę gotuj dwa razy dziennie przez 5 dni. Pod koniec piątego dnia wlej całą marynatę na patelnię. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 8
Sterylizuj słoiki. Jedną z najprostszych i najbardziej sprawdzonych metod jest metoda na parę. Na garnku z wrzącą wodą umieść sito lub specjalną siateczkową pokrywkę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu. Na górze – czysty słoik, szyjką w dół. Słoiki 500 ml gotuje się na parze przez 10 minut, słoiki litrowe – 15 minut. Jednocześnie pokrywki powinny „gotować” we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.
Krok 9
Śliwki włóż do wyparzonych słoików, pamiętaj o dodaniu liści laurowych i goździków. Do każdego wlać wrzącą marynatę, wypełniając ją po brzegi!
Krok 10
Zakręć słoiki, odwróć je i umieść na pokrywce. Przykryj wszystkie słoiki wełnianym lub bawełnianym kocem. Wyjmować dopiero gdy słoiki całkowicie ostygną. Słoiki z marynowanymi śliwkami przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
PRZY OKAZJI
Najlepsze śliwki kiszone uzyskuje się z Vengerki, Renklodu lub innych odmian śliwek o gęstym miąższu.