Marynowane śliwki
Yuna 25 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Marynowane śliwki to bardzo smaczna przekąska, która ma pretensje do oryginalności! Takiej śliwki nie można podawać z ziemniakami, ale przyda się na świątecznym stole z napojami alkoholowymi, mięsem lub serem. Śliwka jest pikantna, aromatyczna, słodko-kwaśna i dość gęsta. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować, chociaż jest to bardzo niewielki kłopot, wystarczy gotować marynatę dwa razy dziennie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 82,70 kcal/porcja Porcje: 60 Używany: 0,43 g/0,20 g/19,95MarynowanieKuchnia europejskaPustyPrzekąskaImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 60 PORCJIśliwki 3 kgliść laurowy 20 grgoździki 6 gocet winny czerwony 6% 200 mlcukier (może być brązowy) 900 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do tego przygotowania należy wybrać nie miękkie śliwki, ale twarde, może nawet trochę niedojrzałe. Dobrze spłucz i wysusz. Nie usuwaj kości! Do śliwek dodać liście laurowe i goździki.
Krok 2
W osobnym rondlu przygotuj marynatę. Na patelnię wlej ocet i podgrzej. Stopniowo dodawaj cukier i mieszaj. Ta ilość cukru nie rozpuści się natychmiast w occie; część pozostanie w kryształkach. Gdy marynata się zagotuje, wlej ją do śliwek. Cukier się skrystalizuje. Nie ma problemu, tak właśnie powinno być. Pozostaw śliwki do całkowitego ostygnięcia. Na początku marynaty będzie mało, nie pokryje całkowicie śliwek, ale potem cukier wyciśnie sok ze śliwek i marynaty będzie dość. Więc bądź cierpliwy.
Krok 3
Gdy śliwki całkowicie ostygną, odlej marynatę i kawałki cukru krystalicznego i ponownie zagotuj. Wlać śliwki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Manipulacje te należy wykonywać dwa razy dziennie – rano i wieczorem, przez 5-6 dni. Za każdym razem syropu będzie coraz więcej, a po 4-5 dniach śliwki się pomarszczą i zaczną wyglądać jak suszone śliwki.
Krok 4
Pod koniec szóstego dnia po raz ostatni odcedź syrop z marynaty i zagotuj. Marynowane śliwki wraz z liśćmi laurowymi i goździkami gotować kilka minut w wyparzonych słoikach, zalać wrzącą marynatą, zamknąć, odwrócić, zawinąć i odstawić do ostygnięcia. Zaleca się przechowywanie śliwek w chłodnym miejscu.