Marynowane pomidory z ziołami
Konstanca 15 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Zwracam uwagę na pyszny preparat z pomidorów z aromatycznymi ziołami. Zarówno pomidory, jak i solanka wychodzą pyszne.
Złożoność: przeciętny Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieMarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 20 PORCJImałe gęste pomidory 5 kgsłodka papryka 3 szt.ostra papryka 2 szt.czosnek (głowa) 1 szt.melisa 1 pęczekbazylia fioletowa (perilla) 1 pęczekświeży koperek 1 pęczekmarynata na 2-litrowy słoik:sól 1 (czubata) łyżka.cukier 2 łyżki.ocet 9% 3 łyżki.woda (tyle, ile zmieści się w słoiczku) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory i osusz je. Każdy pomidor nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Krok 2
Obierz czosnek. Paprykę słodką i gorzką umyć i osuszyć. Usuń nasiona i błony ze słodkiej papryki i pokrój ją na małe kawałki. Pokrój ostrą paprykę w koła. Jeśli lubisz ostre, nie musisz usuwać nasion.
Krok 3
Melisę, fioletową bazylię i koperek dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Gałązki pokroić na kilka kawałków. Zamiast bazylii mam podobne aromatyczne zioło zwane perillą.
Krok 4
Sterylizuj słoiki i pokrywki w wygodny sposób.
Krok 5
Napełnij słoiki pomidorami, naprzemiennie plasterkami papryki, czosnkiem i ziołami.
Krok 6
Zagotuj wodę. Weź wodę w ilości około 1,2 – 1,3 na słoik + 0,5 l. Pomidory, warzywa i zioła zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i owinąć ręcznikiem. Odstaw na 20 – 25 minut.
Krok 7
Odcedź wodę ze słoików za pomocą specjalnej pokrywki z otworami. Ponownie zagotuj wodę. Do słoików wsyp sól, cukier i ocet. Wlać wrzącą wodę do słoików i zwinąć pokrywki. Słoiki ustawić do góry dnem, owinąć ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Marynowane pomidory przechowuj w chłodnym miejscu.
Krok 8
Marynowane pomidory są doskonałą przystawką do dań mięsnych, rybnych, ziemniaczanych, a także mocnych napojów alkoholowych.) Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie lubisz ostrego smaku, nie musisz dodawać ostrej papryki.
PRZYDATNE RADY
Zamiast proponowanych ziół można użyć i/lub innych, np. mięty, kocimiętki, selera itp. Pomidory można konserwować w 3-litrowych i 1-litrowych słoikach, odpowiednio zwiększając lub zmniejszając proporcje składników marynaty i przypraw.