Marynowane pomidory z warzywami, aronią i miętą

Marynowane pomidory z warzywami, aronią i miętą

Konstanca 24 sierpnia 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Smaczny i aromatyczny preparat na zimę na bazie pomidorów z warzywami, aronią i miętą.

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaKonserwowanieMarynowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIna 3-litrowy słoik:średnie pomidory z gęstym miąższem 2 – 2,2 kg kgpapryka 2 szt.czosnek (głowa) 1 szt.aronia (kiście) 6 – 7 szt.mięta (gałązki) 2 szt.pąki goździków 6 szt.pieprz czarny 6 szt.ziele angielskie, groszek 6 szt.solanka:woda 6 szklanekcukier 4 łyżki.sól 2 łyżki.ocet 9% 0,5 szklanki(ek) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umyj i wysusz warzywa, zioła, jagody. Pomidory nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.

Krok 2

Usuń nasiona i błony z papryki. Pokrój na małe kawałki.

Krok 3

Czosnek obrać, pokroić na kawałki. Na dnie słoika ułóż kawałki papryki i przypraw.

Krok 4

Pomidory włożyć do wysterylizowanego słoika, ułożyć warstwami kiście aronii, gałązki mięty i czosnek.

Krok 5

Zagotuj wodę z solą i cukrem, zalej pomidory dwukrotnie przez 15 minut. Po raz trzeci odcedź solankę, zagotuj, zalej octem.

Krok 6

Zalej pomidory solanką i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Utrzymuj ciepło, aż ostygnie.

Krok 7

Przechowuj pomidory w chłodnym miejscu. Doskonała przystawka do dań mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i warzywnych. Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Pojemność szkła 250 ml.

PRZYDATNE RADY

Jeśli nie lubisz czosnku, możesz zmniejszyć jego ilość lub całkowicie go wyeliminować. Liczba pomidorów jest przybliżona i zależy od wielkości pomidorów.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja