Marynowane pomidory z warzywami, aronią i miętą
Konstanca 24 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Smaczny i aromatyczny preparat na zimę na bazie pomidorów z warzywami, aronią i miętą.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaKonserwowanieMarynowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIna 3-litrowy słoik:średnie pomidory z gęstym miąższem 2 – 2,2 kg kgpapryka 2 szt.czosnek (głowa) 1 szt.aronia (kiście) 6 – 7 szt.mięta (gałązki) 2 szt.pąki goździków 6 szt.pieprz czarny 6 szt.ziele angielskie, groszek 6 szt.solanka:woda 6 szklanekcukier 4 łyżki.sól 2 łyżki.ocet 9% 0,5 szklanki(ek) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i wysusz warzywa, zioła, jagody. Pomidory nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
Krok 2
Usuń nasiona i błony z papryki. Pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Czosnek obrać, pokroić na kawałki. Na dnie słoika ułóż kawałki papryki i przypraw.
Krok 4
Pomidory włożyć do wysterylizowanego słoika, ułożyć warstwami kiście aronii, gałązki mięty i czosnek.
Krok 5
Zagotuj wodę z solą i cukrem, zalej pomidory dwukrotnie przez 15 minut. Po raz trzeci odcedź solankę, zagotuj, zalej octem.
Krok 6
Zalej pomidory solanką i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Utrzymuj ciepło, aż ostygnie.
Krok 7
Przechowuj pomidory w chłodnym miejscu. Doskonała przystawka do dań mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i warzywnych. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Pojemność szkła 250 ml.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie lubisz czosnku, możesz zmniejszyć jego ilość lub całkowicie go wyeliminować. Liczba pomidorów jest przybliżona i zależy od wielkości pomidorów.