Marynowane pomidory z papryką

Marynowane pomidory z papryką

Elena Moishuk 17 września 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałMarynowane pomidory ze słodką papryką Do przepisu

Marynowane pomidory z papryką urozmaicą tradycyjne „przygotowane” menu i zapewnią najlepsze doznania kulinarne. Pyszne, aromatyczne owoce zimą przywołują wspomnienia lata i cieszą oko jaskrawymi kolorami. Preparat ten pozwoli także zaoszczędzić budżet, gdyż pomidory te można wykorzystać jako dodatek do mięsa, drobiu czy ryb. Jak marynować pomidory z papryką? Jest to dość proste, aby przeciętna gospodyni domowa poradziła sobie z zadaniem. Ponadto poniżej publikujemy bardzo szczegółowy przepis, który rozwiąże wszystkie pojawiające się pytania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 64,14 kcal/porcję Porcje: 7 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,82 g/0,24 g/13,58KonserwowanieMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJIgałązki kolendry – 3 szt.gałązki koperku – 6 szt.liść laurowy – 3 szt.pieprz czarny – 15 szt.pomidory średniej wielkości – 700–750 gsłodka papryka – 3 szt.woda pitna –– 900 mlsól – 2 łyżeczki.cukier – 2 łyżki. l.esencja octowa (70%) – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przede wszystkim przygotuj słoiki na marynowane pomidory. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.

Krok 2

Kolendrę i koperek dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Ułożyć w przygotowanych słoikach wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami czarnego pieprzu.

Krok 3

Pomidory i paprykę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Strąki przekrój na połówki, usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w duże plasterki.

Krok 4

Zagotuj w czajniku co najmniej 1,5 litra wody. Przygotowane pomidory i paprykę ułożyć w słoikach możliwie najściślej (nie ściskać zbyt mocno, aby nie uszkodzić delikatnych pomidorów).

Krok 5

Wrzącą wodą zalej pomidory i paprykę w słoikach. Przykryć pokrywkami i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Odcedź wodę i ponownie zalej pomidory nową porcją wrzącej wody. Pozostaw na kolejne 15 minut.

Krok 6

Na patelnię wlej ciepłą wodę pitną, dodaj sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Dolać esencję octową i dokładnie wymieszać łyżką.

Krok 7

Powstałą marynatą zalej pomidory i słodką paprykę w słoikach. Zwiń pokrywki i odwróć je na złożony ręcznik. Przykryj grubym kocem i pozostaw do ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Marynowane pomidory z papryką można przygotować z dodatkiem dowolnych ziół do smaku. Zrobi to zwykła pietruszka i koperek, a także rozmaryn i estragon.

PRZY OKAZJI

Do tego przepisu na marynowane pomidory najlepiej nadają się małe owoce odmiany „kremowej”: są mocne i doskonale pasują do „formatu”. Obliczenia w przepisie dotyczą trzech półlitrowych słoików.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja