Marynowane pomidory w kuchence mikrofalowej
Natalia 08 października 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Masz pomidorki koktajlowe i nie wiesz, co z nimi zrobić? W takim razie ta szybka metoda przygotowania jest dla Ciebie. W ciągu zaledwie pół godziny za pomocą kuchenki mikrofalowej możesz przygotować się na zimę.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutMikrofalowyKonserwowanieMarynowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpomidorki koktajlowe 700 gczosnek (goździki) 4 szt.sól 2 łyżeczki.cukier 2 łyżeczkiocet 9% 2 łyżeczki.ziarna pieprzu 1 łyżeczka.goździki 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dnie słoików ułóż liść laurowy, kilka ząbków czosnku, ziarna pieprzu, goździki i szczelnie zapakuj pomidorki koktajlowe do słoików. Ilość składników przeliczona jest na dwa słoiki o pojemności 0,7 litra.
Krok 2
Do każdego słoika dodaj łyżeczkę soli i cukru.
Krok 3
Zagotuj wodę za pomocą kuchenki mikrofalowej. Przy mocy 1000 W dzieje się to dosłownie w 5 minut.
Krok 4
Pomidory zalać wrzątkiem i wstawić do kuchenki mikrofalowej. Doprowadzić do wrzenia przy mocy 1000 W. Woda wrze w ciągu 4–5 minut.
Krok 5
Do każdego słoika wlej 1 łyżeczkę octu i zamknij.
Krok 6
Odwróć słoiki i przykryj, aż całkowicie ostygną.
Krok 7
Tak szybko i wcale nie trudno przygotować pomidory na zimę w kuchence mikrofalowej.