Marynowane pomidorki koktajlowe
Alewtina Semenowa 09 sierpnia 20154,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Pomidory wiśniowe bardzo pięknie wyglądają w słoikach. Świetny dodatek na świąteczny stół. Pachnące i smaczne, można je podawać jako przystawkę, wykorzystywać do przygotowania pierwszego i drugiego dania, a nawet do pieczenia.
Złożoność: łatwo Kalorie: 538,75 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 24,55 g/8,73 g/101,20KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidorki koktajlowe – 2 kgczosnek – 3 ząbkiparasol koperkowy – 3 szt.goździki – 6 szt.pieprz czarny – 6 szt.groszek ziele angielskie – 6 szt.liść porzeczki – 3 szt.liść laurowy – 3 szt.liść chrzanu – 1 szt.woda – 1,5 lsól – 2,5 łyżki. l.cukier – 1,5 łyżki.ocet 70% -1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i sterylizuj słoiki. Zagotuj pokrywki. Na dnie słoika ułóż umyte liście, czosnek i przyprawy.
Krok 2
Umyj pomidory i napełnij nimi słoiki.
Krok 3
Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Odlej wodę i przygotuj marynatę: do odsączonej wody dodaj cukier i sól, zagotuj i zalej pomidory marynatą. Dodaj ocet i zwiń słoiki. Odwróć się i przykryj, aż ostygnie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby spuścić wrzącą wodę i marynaty, użyj specjalnych pokrywek z otworami.