Marynowane owoce
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Rozwijając nasz temat tygodnia „Konserwy”, oferujemy Państwu ten oryginalny przepis. Marynowane owoce szczególnie dobrze sprawdzają się jako dodatek do mięs.
Złożoność: łatwo Kalorie: 1106,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 różowe ziarna pieprzucynamon1–2 pąki goździków10 groszków ziela angielskiego400 g melonaocet winogronowy – 1 szklankaNa marynatę: drobny cukiersól300 g winogron i śliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki marynaty zagotować w rondlu z dodatkiem 1 szklanki wody, pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny, przecedzić. Obierz melona i usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Umieścić w szklanym słoju, zalać zimną marynatą, przykryć pergaminem, zawiązać i ułożyć na patelni kilka warstw gazy. Do rondelka wlej wodę (do poziomu płynu w słoiku) i zagotuj. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Odwiąż słoik, dodaj winogrona i śliwki. Zakasać. Podawać jako dodatek do mięs. * Kalorie podane są dla całej objętości potrawy