Marynowane owoce
gastronomia 30 marca 2015 r Do przepisu
Przyzwyczailiśmy się do kiszenia ogórków, pomidorów, czosnku, grzybów – a w skrajnych przypadkach buraków czy czosnku dzikiego. Ale marynowane owoce to coś nowego! Bardzo dobrze smakują w sałatkach, przystawkach i same w sobie.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 30 minutGotowanieMarynowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI500 g dużych winogron bez pestek 3 średnio twarde gruszki 6 mandarynek o napiętej skórceNa marynatę:100 ml octu jabłkowego 100 g brązowego cukru 1 łyżka. l. z kupą grubej soli 2 laski cynamonu 4–5 pudełek kardamonu 3–4 pąki goździków 1 łyżeczka. ziele angielskie groszek 1 liść laurowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń winogrona z gałązek. W każdym winogronie wykonaj 1-2 otwory wykałaczką.
Krok 2
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Plasterki przekrój w poprzek na pół.
Krok 3
Mandarynki umyj szczoteczką i osusz papierowymi ręcznikami. Mandarynki wraz ze skórką pokroić wzdłuż na 6–8 części, w zależności od wielkości. Owoce należy umieścić w wysterylizowanym pojemniku o pojemności około 2 litrów.
Krok 4
Lekko zmiażdż strąki kardamonu płaską częścią ostrza noża. Uderzaj laskami cynamonu rączką noża lub młotka, aż rozbiją się na kilka dużych kawałków.
Krok 5
Wszystkie przyprawy wrzucić do rondelka, zalać 1 litrem wody, dodać ocet, sól i cukier. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ostudzić, 15 minut.
Krok 6
Ciepłą marynatą zalej owoce, przykryj i odstaw na co najmniej 4 dni, a najlepiej na tydzień.