Marynowane oliwki
gastronomia 02 marca 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 5 minutMarynowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI500 g solonych oliwek z pestkami 1 łyżeczka. suszony majeranek 1 łyżeczka. suszone oregano ½ łyżeczki. płatki chili 150 ml ocet balsamiczny 150 ml oliwa z oliwek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do szklanego słoika wlać ocet balsamiczny i oliwę, dodać oregano, majeranek i płatki chili. Zakręć pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
Krok 2
Umieść oliwki na durszlaku, aby spuścić solankę. Oliwki włożyć do słoika z marynatą i pozostawić na 5 dni w temperaturze pokojowej. Okresowo dobrze wstrząśnij słojem.
Krok 3
Za 5 dni oliwki będą gotowe. Ale im dłużej pozostaną w marynacie, tym staną się smaczniejsze. Do marynaty można dodać nowe oliwki.